5 důvodů, proč potřebujete víc kolagenu

Kolagen tvoří téměř třetinu z tisíců různých typů bílkovin, které existují v našem těle. Je to hlavní strukturální bílkovina, která dodává pevnost a tvoří podporu tělesných tkání včetně kůže, kostí, šlach, vazů, chrupavek, svalů a cév. Naše tělo je schopno si kolagen samo vytvářet zhruba do věku 25 let. Poté tato schopnost rapidně klesá a čím jsme starší, tím více jej potřebujeme doplňovat z jiných zdrojů. Původ kolagenu a jeho čistota je proto absolutně nezbytná pro naše zdraví – kupovat neověřenou a levnou značku nemá v tomto případě smysl. Britská značka Planet Paleo garantuje původ kolagenu a má ve VB vynikající pověst. Planet Paleo kolagenové prášky se prodávají v předních řetězových prodejnách se zdravou výživou a jsou doporučovány v široké paleo komunitě.

brunettes_women_models__faces

A proč je vlastně dobré myslet právě na jeho dostatečné množství? Na tuto otázku vám právě v tuto chvíli odpovíme.

Mrkněte na 5 důvodů, proč si kolagen ve svém těle hýčkat. 

  1. Napomáhá vašemu trávení

I když tato oblast související s dostatkem kolagenu není příliš zmiňována, my musíme říci, že je skutečně dokázáno, že na lidské trávení přímý vliv skutečně má. Jak konkrétně? Pomáhá ve chvíli, kdy vás trápí takzvaný syndrom propustnosti střeva. Jedná se hlavně o problém s tím, že se do vašeho těla mohou stávat toxiny a nežádoucí látky. Právě kolagen je spolu s aminokyselinami velmi dobrým pomocníkem, který dokáže právě prostup nežádoucích látek vašeho těla eliminovat. V praxi to znamená, že se do vašeho těla budou dostávat jenom ty správné látky, zatímco ty špatné zůstanou ve střevě a následně budou klasickou cestou vyloučeny. Toto je dobrým důvodem i proto, proč by dostatek kolagenu měli mít i muži.

  1. Přispívá k vaší kráse

To mnoho žen pochopitelně ví a tak je jasné, že se snaží používat takovou kosmetiku a takové doplňky stravy, které kolagenu obsahují skutečně dostatek. Když se máme podívat konkrétněji na to, jaké oblasti krásy s kolagenem přímo souvisí, potom se rozhodně jedná o tyto konkrétní:

  • Pokožka
  • Vlasy
  • Nehty

Když ho budete mít v tělu dostatek, všechny dané tři věci, které reprezentují vaši krásu, budou vždy velmi dobře vypadat. A co se stane, pokud ho bude nedostatek? Ano, i na toto se můžeme společně podívat. U pokožky dojde k tomu, že nebude tolik pevná, což se projeví i na celkovém vzniku vrásek. Pro mladistvý vzhled pleti je tedy kolagen naprostou nezbytností. Pokud jde o vlasy, tak přispívá hlavně k jejich hustotě a k tomu, že nebudou vypadávat a budou působit pevnějším dojmem. U nehtů zase pomáhá zajistit jejich pevnost a odolnost, a podporuje přirozený vzhled – třeba v souvislosti s tím, aby se nehty netřepily.

192312.647174.5909

  1. Pomůže vám při bolesti kloubů

Bolesti kloubů dnes nemusí být nutně spojeny jenom se starším věkem, jelikož se mohou objevovat i ve věku mladším. Je tedy pochopitelné, že právě tento problém může chtít eliminovat mnoho z nás. Kromě návštěvy lékaře může pomoci právě i kolagen. Ten pomůže jak ve chvíli, kdy vás klouby bolí běžně během dne, tak i ve chvíli, kdy se bolest projevuje jenom při pohybu. A je jedno, zda jde o chůzi, nebo sportovní aktivitu. Když je kolagenu dostatek, dochází k tomu, že jsou lépe chráněny chrupavky, stejně jako také šlachy, ale i vazy, či klouby. Díky vysoké ochraně je nejenom eliminována bolest, ale i jejich případné poškození.

Dostatek kolagenu se pochopitelně doporučuje také tehdy, kdy trpíte přímo kloubními problémy, jako je artróza, nebo cokoliv jiného. I zde platí, že jeho dostatek během vašeho života může výrazně přispět k tomu, že ve chvíli vašeho stáří se dané problémy s klouby vůbec neobjeví, a pokud ano, tak jenom v lehčí formě, která vás nemusí obtěžovat tak, jako vaše stejně staré kamarády.

  1. Zrychlete i svůj metabolismus

S čím dostatek kolagenu ve vašem těle také výrazně souvisí, to je váš metabolismus. Proč je důležitá jeho rychlost? Primárně k tomu, že platí jednoduchá rovnice. Čím je metabolismus rychlejší, tím více dochází k využívání energie ve vašem těle. A pokud je daná energie brána z vašich tukových zásob, je jasné, že rychlý metabolismus pomůže právě k hubnutí. Pokud chcete vypadat skvěle, není základem jenom správná strava, nebo dostatek jídla. Pomůže i to, že vaše tělo bude mít dostatek kolagenu. Samozřejmě vše má své limity, což znamená, že byste se jím rozhodně neměla předávkovat, ale vždy by se mělo jednat o dávku, odpovídající všem doporučením.

  1. Růst svalové hmoty

Pokud pravidelně cvičíte, protože chcete mít “vyrýsované” tělo, primárně byste neměli podceňovat dostatečné množství bílkovin. Ty ale nejsou jedinou látkou, kterou je dobré v těle mít. To ve svalové hmotě totiž dokáže také kolagen. Jak konkrétně? Pokud ho máte v těle dostatek, a přidáte k němu také odpovídající množství známého vitaminu C, docílíte toho, že se tato látka dokáže přeměnit na bílkoviny. A ty jsou jak známo nutné právě k tomu, aby mohlo docházet k růstu svalové hmoty. Toto mnoho aktivních sportovců opomíjí. Vy byste však neměli. Kromě toho, že tak můžete jednoduše snížit dávky klasických bílkovin, bude konzumace kolagenu spojena i s výše zmíněnými pozitivy. Budete tak nejenom skvěle vypadat po fyzické stránce, ale zároveň budete díky kolagenu také zdraví.

Pure-BB-Large-Banana-BB-500x500-1

Jak používat kolagen a kde jej koupit?

Kolagen je prášek bez chuti, který neovlivňuje to, co k němu přidáte. Můžete jej tedy přimíchat do svého čaje, kávy, polévky, k dušenému masu, džusu, do jogurtu, smoothie či kamkoliv jinam, kde vám to bude vyhovovat. Podívejte se na balení, je nutno pořídit kolagen bez hormonů, bez pesticidů, GMO

Máme v našem obchodě kolageny Britské značky Planet Paleo

30709302_579266489110940_6684390978679209984_n

Zdroj: healthiestalternative.com, rehabilitace.info