Betakaroten a jeho TOP 15 zdravotních přínosů

Jednou z nejdůležitějších živin pro tělo je beta-karoten, který je známý zejména pro svou sílu v oblasti zraku. Ale to není ani zdaleka jeho jediný zdravotní účinek. Existuje mnoho a mnoho dalších zdravotních výhod betakarotenu. A nich si dnes něco povíme.

Co přesně je vlastně ten beta-karoten?

Karotenoidy jsou přirozeně se vyskytující pigmenty nacházející se v rostlinách. A karotenoidy jsou zde zodpovědné za dodávání živých barev ovoce a zelenině. Jsou opravdu hojně zastoupeny v přírodě. Odhaduje se, že existuje 500 různých karotenoidů, včetně beta-karotenu, alfa-karotenu, luteinu, kryptoxanthinu a zeaxantinu – jsou rozloženy po celém světě do rostlin a řas.

Beta karoten je odvozen z latinského názvu pro mrkev, protože tato směs byla nejprve extrahována z kořenů mrkve.

Je to organická sloučenina, která je chemicky klasifikována jako uhlovodík a specificky jako terpen.

Je to silně zbarvený pigment, který dodává žlutému a oranžovému ovoci a zelenině jejich krásné a bohaté odstíny. Jakmile je zkonzumován, převede se na vitamín A (retinol), který v těle provádí hned několik biologických funkcí. Vitamin A působí také jako antioxidant, který chrání buňky před škodlivými účinky škodlivých volných radikálů.

Beta karoten a některé další karotenoidy jsou také známé jako “provitamin A”, protože působí jako prekurzory produkce vitamínu A v těle. Jiné karotenoidy jako lykopen, lutein a zeaxanthin nelze převádět na vitamín A. Asi 50% vitaminu A ve vegetariánské stravě poskytuje beta-karoten a další karotenoidy. Beta-karoten je také vyráběn synteticky z palmového oleje, řas a hub. Vitamín A se podílí na tvorbě glykoproteinů. Je nezbytný pro vidění a následně se převádí na kyselinu retinovou, která se používá pro procesy, jako je růst a diferenciace buněk.

Při požití do těla se beta-karoten přeměňuje na tenké střevo savců beta-karotenem 15 a 15 monooxygenázou, enzymem, na vitamín A (retinol). Přebytek retinolu je uložen v játrech a syntetizován do aktivního vitamínu A v době potřeby.

Karotenoid také usnadňuje komunikaci mezi buňkami zlepšením exprese genu, který kóduje connexinové proteiny. Tyto proteiny tvoří póry nebo mezery mezi buněčnými membránami, čímž umožňují buňkám komunikovat prostřednictvím výměny malých molekul.

5b438a1a1b12b-2299 

Doporučená denní dávka beta-karotenu

Obecný doporučený příjem beta-karotenu činí 3000 mezinárodních jednotek (IU) a 2310 IU u dospělých mužů a žen.

Podobně doporučuje dávku 1650 IU u kojenců ve věku 7-12 měsíců, 1000 IU u dětí ve věku 1-3 let, 1320 IU u dětí ve věku 4-8 let a 2000 IU u dětí ve věku 9-13 let. Namísto konzumace izolovaných beta-karotenových doplňků se často doporučuje konzumovat 15 000 IU smíšených karotenoidů denně pro dospělé a děti starší 13 let.

TOP zdravotní přínosy a účinky beta-karotenu

Primární výhody beta karotenu lze připsat skutečnosti, že se podílí na tvorbě vitamínu A, který je nezbytný pro udržení zdravých sliznic a kůže. Hlavní přínosy beta karotenu jsou tedy následující. 

  1. Zdraví kardiovaskulárního systému

Vezmeme-li v úvahu jídelníček bohatý na beta-karoten, výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Beta karoten pracuje s vitamínem E, který snižuje oxidaci LDL cholesterolu, čímž snižuje riziko aterosklerózy a koronárního srdečního onemocnění.

  1. Prevence rakoviny

Beta karoten pomáhá v boji proti rakovině – díky své antioxidační schopnosti. Kromě toho pomáhá udržovat buňky ve správné komunikaci, a tím zabraňuje růstu rakovinných buněk. Potravinový příjem bílkovin bohatých na beta karoten snižuje riziko rakoviny prsu, tlustého střeva, ústní dutiny a rakoviny plic.

  1. Dobrý pro mozek

Výzkum prokázal, že konzumace betakarotenu je přínosem pro váš mozek, neboť značně zpomaluje kognitivní stárnutí. Navíc beta-karoten může bojovat proti oxidačnímu stresu, který může časem poškozovat mozkové buňky, čímž se snižuje riziko demence.

  1. Léčba respiračních onemocnění

Vysoký příjem beta-karotenových potravin pomáhá zvýšit kapacitu plic a zmírnit respirační onemocnění. Můžete tak zabránit poruchám dýchání, jako je astma, bronchitida a emfyzém.

  1. Zabraňuje diabetu

Různé studie ukázaly, že lidé s dostatečnou hladinou beta-karotenu ve svém těle mají menší pravděpodobnost, že budou trpět poruchou glukózové tolerance a diabetu.

  1. Zabraňuje degeneraci makuly

Věkem podmíněná makulární degenerace je oční onemocnění, při kterém se začne rozpadávat makula oka zodpovědná za centrální vidění. Doplnění odpovídajícího množství beta karotenu (15 mg) spolu s dalšími živinami může zpomalit progresi makulární degenerace (ARMD) související s věkem. 

  1. Zabraňuje revmatoidní artritidě

Nedostatek beta karotenu a vitaminu C působí jako rizikový faktor pro revmatoidní artritidu. Proto je nutná konzumace odpovídajícího množství beta-karotenu, aby se zabránilo výskytu tohoto stavu. 

  1. Posiluje imunitní systém

Beta-karoten posiluje váš imunitní systém aktivací brzlíku, která je jedním z nejdůležitějších zdrojů imunitní ochrany. Brzlík umožňuje imunitnímu systému bojovat proti infekcím a virům, čímž zničí rakovinné buňky dříve, než se mohou rozšířit.

be-free_1411633788

  1. Pro krásnou a mladou pokožku

Beta karoten zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky tím, že působí jako antioxidant, látka, která snižuje kyslíkové poškození způsobené UV zářením, znečištěním a dalšími environmentálními riziky, jako je třeba kouření. Spotřeba odpovídajících množství beta-karotenu dodává pokožce přirozenou záři, a tím je přitažlivější a krásnější. Je však potřeba se vyhnout přebytečnému příjmu beta-karotenu, protože může způsobit, že chodidla vašich nohou, dlaně vašich rukou, nou a dokonce i bílá část očí se změní na barvu žluté dýně.

  1. Snižuje citlivost na slunce

Vysoké dávky betakarotenu činí kůži méně citlivou na slunce. To je zvláště přínosné pro lidi s erythropoietickou protoporfyrií, což je vzácný genetický stav, který způsobuje bolestivou citlivost na slunce, stejně jako problémy s játry. Navíc může zvýšit účinnost opalovacího krému. Příjem asi 90 až 180 mg beta-karotenu může pomoci snížit problémy se spálenou pokožkou a poskytne vám SPF až 4. Proto mohou být potraviny obsahující beta-karoten nebo doplňky s ním spojeny s opalovacími krémy, aby se zvýšila jejich účinnost.

  1. Léčba orální leukoplakie

Orální leukoplakie je stav charakterizovaný bílými lézemi v ústech nebo jazyku, které jsou způsobeny roky kouření nebo konzumace alkoholu. Spotřeba beta karotenu snižuje příznaky a riziko vzniku tohoto stavu. Doporučuje se však konzultovat toto s lékařem před podáním beta karotenových doplňků k léčbě leukoplakie.

  1. Léčba sklerodermie

Sklerodermie je porucha pojivové tkáně. Vzniká kvůli nízkým hladinám beta-karotenu v krvi. Beta-karotenové doplňky jsou užitečné pro osoby se sklerodermií. 

  1. Léčba různých kožních poruch

Beta-karoten je účinný při léčbě kožních stavů, jako je suchá kůže, ekzém a psoriáza. Vitamín A, který je silným antioxidantem, se podílí na růstu a regeneraci tělních tkání a tím chrání pokožku před poškozením. Aplikuje se zvenčí, pomáhá při léčbě vředů, impetiga a otevřených vředů, odstraňuje stařecké skvrny. Také urychluje hojení kožních lézí, řezů a ran.

  1. Zabraňuje vzniku lupů a dalších problémů s vlasy

Nedostatek vitaminu A může způsobit suché, matné, zničené vlasy a suchou pokožku hlavy, která se může ve finále způsobovat lupy. Konzumace potravin bohatých na beta-karoten je proto nevyhnutelná pro prevenci těchto stavů.

  1. I proti padání vlasů

Padání vlasů, zvláště u žen, je způsobeno často špatnou výživou. Pokud trpíte ztrátou vlasů, doporučuje se konzumovat doporučenou denní dávku betakarotenu, aby se zabránilo vypadávání vlasů a povzbudil se jejich opětovný růst.

veg2

Betakaroten

Zdroje beta-karotenu

Beta karoten je většinou bohatě zastoupen v ovoci a zelenině, které jsou zelené, žluté nebo oranžové barvy. Některé druhy ovoce, zeleniny, bylin nebo ořechů, které mají nejvyšší obsah beta karotenu, jsou uvedeny v tabulce níže.

ZELENINA: Β-KAROTEN/100 G
Růžičková kapusta 450 µg
Mrkven 8285 µg
Brukev (zelná) 3842 µg
Čekanka listová 1500 µg
Fazol obecný 379 µg
Kapusta 9226 µg
Hlávkový salát  5226 µg
Brukev sítinovitá 6300 µg
Dýně 3100 µg
Špenát 5626 µg
Batáty (sladká brambora)  8509 µg
Mangold 3647 µg
Rajče 449 µg
Potočnice lékařská      1914 µg
OVOCE:
Apricots 1094 µg
Kantalupe 2020 µg
Guava 374 µg
Mango 445 µg
Pomeranč 71 µg
Papája 276 µg
Kaki 253 µg
Plums 190 µg
Vodní meloun  303 µg
BYLINKY:
Bazalka 3142 µg
Koriandr 3930 µg
Petržel 5054 µg
Tymián 2264 µg
OŘECHY A SEMÍNKA: 
Pistácie 332 µg
Vlašský ořech 12 µg

 

Autor článku: www.rehabilitace.info