Co je výběrová káva?

„Speciality Coffee“, v překladu výběrová káva, je vyráběna pouze z kávových zrn té nejvyšší kvality, rostoucí v ideálních klimatických a geografických podmínkách. Jejich jedinečné vlastnosti a chuť v sobě zpravidla odráží kvality a charakter půdy, ve které byla pěstována, tzv. „terroir“.

Dle SCAA (Speciality Coffee Association of America) se jako výběrová káva označuje taková káva, která během profesionálního hodnocení (tzv. cupping) dosáhne skóre nad 80 bodů z celkového počtu 100 bodů.

Tyto odrůdy se pěstují ve vyšších nadmořských výškách v unikátních mikroklimatech. První selekce začíná již u sběrače, který sbírá pouze zralé kávově třešně. Typickým rysem výběrové kávy je pěstování kávovníku v souladu s přírodou a udržitelným zemědělstvím. Dalším typickým rysem je skutečnost, že se jedná o kávu komerční. Farmáři se zaměřují výhradně na kvalitu a výsledkem je pak omezené množství vysoce kvalitní kávy, jejíž jedinečné chuťové vlastnosti se již nemusí v budoucnu opakovat. Výběrová káva může existovat jen díky obrovské obětavosti a trpělivosti lidí, pro které je kvalitní káva tou nejvyšší prioritou.

Čerstvost

Pravděpodobně ta nejvyšší výhoda při nákupu kávových zrn je jejich čerstvost, Experti se shodují, že po upražení si káva udrží svou výraznou chuť a aroma na zhruba jeden týden. Po dvou týdnech se káva chutná stále skvěle, ovšem aroma se již vytrácí. Měsíc po pražení se chuť a aroma znatelně snižuje. Pro ten nejlepší chuťový zážitek se tedy doporučuje kávu spotřebovat do 3 týdnů od samotného pražení.

Mletí

Bohužel, jakmile se káva pomele, ztrácí chuť i aroma téměř okamžitě. Svou chuť a vůni si zachová pouze po několik následujících hodin. Pro dosažení té nejlepší možné úrovně chuti a aroma se doporučuje, aby se káva prodávala v zrnu a po umletí nejlépe okamžitě spotřebovala. 

Výběr

Výběrová káva nabízí širokou škálu chutí a zárove%n nabízí různé možnosti profilování při samotném pražení. Hledáte jemnou kyselinku s chutí melasy, zázvoru, černého rybízu a jasmínu? Pražírna s výběrovou kávou Vám pravděpodobně doporučí Etiopii Yirgacheffe. Máte zájem o šálek plný ovoce, hnědého cukru a melasy s dochutí karamelu a zralých třešní? Pražírna Vám jistě nabídne kávu z Guatemaly.

Pražírny s výběrovou kávou disponují jak odbornými znalostmi, tak kvalitními kávovými zrny, aby vyprodukovali výrazné, složité příchutě, které dokáží uspokojit i ty nejnáročnější zákazníky. Při nákupu výběrové kávy si můžete vybrat chuť na základě ročního období, perfektně doplní Vaše oblíbené jídlo nebo dokonce pozvedne náladu. Prostě výjmečná! 

autor: labohemecafe.cz