I mléčné zuby potřebují péči

Kazivost zubů se podle stomatologů nedědí. Negativně se však na stavu mléčného chrupu projeví skutečnost, že matka dítě nekojí nebo ho příliš brzy odstaví či mu výživu podává nevhodným způsobem, například pomocí dudlíku s tak velkým otvorem, že vůbec nemusí namáhat čelistní a obličejové svalstvo.

Zcela nesprávné jsou domněnky, že první zuby stejně vypadnou a tudíž není potřeba o ně tolik pečovat a zásah zubního lékaře u malého dítěte nemá cenu. Na tento názor pak doplatí v dospělosti.

Péče o zuby dětí začíná s prvním zoubkem, se kterým přichází do úst i první kazutvortné bakterie. Mléčné zuby nejsou tak mineralizované jako zuby stálé a také více bolí. První zuby vytváří prostor pro zuby stálé a jejich předčasná ztráta může být jednou z příčin nepravidelnosti druhých zubů. S pravidelným čištěním je potřeba začít ihned. Čím úspěšněji budete v dětství kazu Vašich dětí předcházet, tím déle bude Vaše dítě v dospělosti mít své, zdravé zuby. Při čištění nejde jen o zdravé zuby, ale i o dásně bez zánětu. Je to tedy nejlepší prevence paradontózy. Ale i když se budou děti snažit, jejich zručnost do věku asi 8 let není dokonalá a dočištění rodiči se doporučuje, stejně, jako měkký, dětský zubní kartáček.

Při nákupu zubní pasty pro děti je potřeba dbát na množství fluoridu, tzn. kupovat zubní pastu určenou pro daný věk dítěte.

  • Děti 2 až 3 roky – 400ppm (zubní pastu nanáší rodič v tenké vrstvě na malý měkký kartáček určený pro tento věk)
  • Děti 3 až 6 let – 500 až 700ppm (vrstva přibližně jako hrášek, opět mohou pomoci rodiče)

Nejpozději okolo 5 – 6 roku dítěte je dobré navštívit poprvé dentální hygienistku. Některé děti mají zkušenosti s dentální hygieničkou ze svých mateřských školek, kam v rámci různých preventivních programů dentální hygieničky docházejí. Na návštěvu si děti přinesou svůj zubní kartáček, s dentální hygienistkou si ukáží, jak vyčistit zoubky, popovídají si o sladkém jídle a pití, zoubky se nafluoridují a děti si zpravidla odnesou nějaký malý dárek. Protože je návštěva u dentální hygieničky většinou netrápí a jsou motivované odměnou, velice rádi se k dentální hygieničce vrací. 

Děti rády napodobují rodiče. Pokud je pro Vás čištění zubů běžnou součástí dne, budete mu nejlepším příkladem. Začít je možné společně a pravidelně před zrcadlem. Nebaví Vaše děti čistit si zuby? Pořiďte Vašim dětem více zubních kartáčků, zubní pasty s příchutěmi, krytky, držáky na zubní kartáčky. Změňte povinnost v zábavu a běžnou součást dne. Správná hygiena ústní dutiny je přirozenou součástí zdravého života stejně, jako vyvážená strava, pravidelné cvičení, což jsou faktory ovlivňující celkové zdraví.

autor: cistimezuby.cz