Ranní rituály pro radost a uvolnění

Jak správně začít svůj den. Ranní rituály pro radost a uvolnění

Pokud jste aspoň trochu jako já, vaše dny bývají plné pracovních projektů, schůzek a dalších závazků, které už ani nestíháte sledovat. Často se do toho šílenství dne zcela ponoříme, mozek se nezastaví a pak najednou… den je u konce a my padneme vyčerpaní do postele.

V tomto zběsilém rytmu jsem strávila několik let. Můj život se radikálně změnil, když jsem objevila praktiky a cvičení z oblasti seberozvoje, a ještě víc, když jsem je začala praktikovat na denní bázi. 

Neuvěřitelná cesta začala před 8 lety a zavedla mě k zážitkům, o kterých se mi nikdy ani nesnilo: studium starodávných praktik s indickými jogíny, dozvěděla jsem se o výhodách zvukové relaxace, ponořila jsem se do meditací pro zklidnění mysli a objevovala jednoduché způsoby, které výrazně zvýšily mou kreativitu a schopnost následovat vnitřní intuici.

Když jsem vytvořila firmu zaměřenou na   zdravé dobroty, nikdy to nebylo „jen“ o tom, jak zacházíme s naším tělem skrze to, co jíme, i když je to podstatný a nezbytný bod, který nemůžeme přehlížet, ale za mnohem důležitější považuji to, jestli žijeme svůj život způsobem, který podporuje zdraví a integritu těla, srdce & mysli.

Na základě mých zkušeností jako instruktorky jógy a poradkyně v oblasti seberozvoje jsem přišla na několik ranních rituálů, které jsou jednoduché, a přesto znamenají zásadní změnu pro vaše zdraví a úspěch.

  1. propláchněte své tělo

Když se ráno probudíte, vezměte si velkou sklenici vody (minimálně 300 ml), přidejte do ní polévkovou lžíci jablečného octu a nalačno směs vypijte.

Tento zdánlivě jednoduchý návyk dokáže skutečné zázraky. Jablečný ocet nebo také ACV je známý tím, že zabíjí škodlivé bakterie, zvyšuje schopnost vašeho organismu zpracovávat či eliminovat nepotřebný tuk, snižuje hladinu cukru v těle a udržuje v něm zásadité prostředí, díky čemuž nejsme náchylní k nemocem.

Důležité upozornění: když si koupíte jablečný ocet, ujistěte se, že je nefiltrovaný a má takzvanou octovou „matku“(želatinový útvar složený z celulózy a octových bakterií), která ve skutečnosti dává této zázračné tekutině všechny přirozené léčebné vlastnosti. 

pf-bb19a513-ffce-4c7a-9833-d79175dfeb4c--morning-practice-vinegear

  1. dýchejte

Anatomicky vzato, naše tělo zná mnoho způsobů, jak dýchat. Plynulé a klidné dýchání je spojeno s klidnou a uvolněnou myslí.

Vagusový nerv si můžeme představit jako dálnici, po které se šíří informace mezi naším mozkem a dalšími orgány. Tento nerv proniká také do plic, kde registruje náš režim dýchání.

Klidný dech doslova signalizuje našemu tělu a vědomí, že jsme v bezpečí a že se můžeme přepnout do klidového módu.

Chcete-li zapracovat na svém rovnoměrném dýchání, zkuste toto jednoduché jogínské cvičení:

  • Nadechujte se nosem po dobu 4 sekund.
  • Poté zadržte dech na další 4 sekundy.
  • Pak vydechujte po dobu 4 sekund.

Tento postup opakujte celkem 10 - 20krát, přičemž polovinu z těchto opakování soustřeďte na inhalování do hrudi a druhou polovinu na inhalování do břicha.

Pokud vpustíte náš dech do různých části těla, probudíte tím činnost různých dýchacích svalů. Tělo si pak zvykne dýchat naplno a daleko obsáhleji.

pf-1a11bbc1-f22a-4635-b7f1-f8ce160389f8--breathing-excercise

  1. otevřete svůj srdeční prostor

Anatomický prostor, který obklopuje naše srdce, je neuvěřitelně fascinující. Je to síť měkkých a tvrdých tkání, která se připojuje k našemu hrudnímu koši, bránici a dokonce i naší páteři.

Díky každodenním špatným návykům jako je zírání do obrazovky nebo shrbená záda při chůzi či v sedě, můžeme cítit, jako by naše srdce bylo méně otevřené tomu, co se k nám blíží nebo co nás čeká.

Na základě své vlastní zkušenosti vím, že nás to nutí být méně otevření novým situacím a příležitostem, jednoduše proto, že náš postoj a držení těla signalizují zprávu „Drž se dál“.

Podle dechového cvičení popsaného v 2. bodě vyzkoušejte následující cvičení pro vytvoření větší lehkosti a uvolnění v oblasti hrudi a horní páteře:

Lehněte si na podlahu s obličejem nahoru, ideálně na tenkou podložku nebo přikrývku (povrch musí být tvrdý, takže si nelehejte na postel).

Pokrčte kolena a položte chodidla na podlahu. Položte ruce podél boků na zem.

Nadechujte se po dobu 4 vteřin a během toho zdvihněte paže jedním pomalým táhlým pohybem ze země, směrem ke stropu.

Vydechujte po dobu 6 vteřin a během toho vraťte ruce zpátky na zem podél boků.

Opakujte tento postup po dobu nejméně 3-4 minut. Pokud začnete zívat, je to dobré znamení, že je váš hrudník uvolněný.

  1. připravte si zdravou snídani

Právě první jídlo, které během dne sníte, může nastartovat nebo naopak potopit váš den.

Pokud je to zrovna možné, snažte se ke snídani vybrat zdravé, pestré a barevné jídlo.

Můžete si udělat smoothie, vytvořit ovocnou mísu nebo jednoduše vybrat nejlepší zdravou variantu, která je k dispozici ve vaší oblíbené restauraci.

Klíčem je výběr čerstvých, raw a rostlinných surovin. Pokud nemáte moc času na přípravu snídaně, prozkoumejte, jestli nejsou dostupné nějaké zdravé alternativy vhodné na cesty s sebou.

Jakmile si zvyknete na první tři kroky v tomto článku, vaše tělo i mysl určitě pocítí rozdíl mezi nutričně bohatou zdravou snídaní a fast foodem.

pf-88d7d246-cec0-4fbb-9544-9ebcd486456a--living-food-for-breakfast

Zkuste praktikovat tyto ranní rituály každý den po celý týden a všimněte si rozdílu. Mohu vám téměř zaručit, že jakmile začnete, nastane ve vašem každodenním životě úžasná změna. 

Varování: Už nikdy se nebudete chtít vrátit do starých kolejí?

pf-abefaf86-d669-46b5-adfb-6484a28dfc0c--Copy-of-MRJ-Newsletter-banners-1

O AUTOROVI 

Sanja je zakladatelkou My Raw Joy – firmy zaměřené na ruční výrobu chutných a zdravých dobrot pro lidi po celém světě. Nabízí tak možnost mlsání výtečných dobrot bez kompromisu na zdraví. 

Zdroj: myrawjoy.com