Meditace na snížení tlaku – jak ji provádět?

Je dokázáno, že meditace, cvičení mysli a těla, podporuje relaxaci – a ukazuje se jako super prostředek k udržení krevního tlaku pod kontrolou. Krevní tlak je vlastně měření síly tlaku krve na stěny vašich tepen – tento tlak se může zvýšit v důsledku řady faktorů (jako je zúžení tepen související s věkem, základní zdravotní problémy a nadměrný příjem sodíku). Při použití meditace ke kontrole krevního tlaku můžete zabránit srdečním onemocněním, mozkové mrtvici a chronickým onemocněním ledvin.

Transcendentální meditace měla nejlepší výsledky v tomto směru

Je obecně dobře známo, že hypertenze je hlavním rizikovým faktorem kardiovaskulárních chorob. A právě meditace může krásně přispět k tomu, že bude váš krevní tlak nižší. Ve výzkumech uspěla v tomto směru zejména transcendentální meditace. Ta krásně tlak snižovala (ne hned, ale postupem času).

Princip transcendentální meditace spočívá ve využití schopnosti mysli zklidnit se – využívá k tomuto zklidňování speciálních zvuků, manter.

Transcendentální meditace probíhá tak, že si pohodlně sednete a zavřete oči po dobu 20 minut, dvakrát denně – to je ideální k dosažení maximální kvality relaxace v mysli a těle. Nová studie naznačuje, že tato technika stimuluje geny, které produkují telomerázu – enzym spojený se sníženým krevním tlakem.

Nová studie je publikována v magazínu PLOS One. I předchozí studie uváděly různé zdravotní přínosy spojené s meditací, třeba pro snižování bolesti a podobně. Nově se ale bavíme o snižování krevního tlaku. Další studie publikovaná začátkem tohoto roku naznačila, že meditace může snížit stárnutí mozku.

Vědci z této poslední studie říkají, že výzkum transcendentální meditace byl spojen se snížením vysokého krevního tlaku, to znamená snížené infarktu či mrtvice.

Stres, životní styl a dysfunkce telomer (telomery jsou koncové části chromozomů) přispívají k hypertenzi a kardiovaskulárním onemocněním. Telomery jsou úseky DNA na koncích chromozomů, které chrání naše genetická data.

Často byly porovnávány s plastovými špičkami na tkaničkách, které chrání chromozomové konce před roztřepením, což by zničilo naše genetické informace. Zkrácení telomer je spojeno se stárnutím, rakovinou a vyšším rizikem úmrtí.

Telomeráza je mezitím enzym vyrobený z proteinových a RNA jednotek, které prodlužují chromozomy přidáním sekvencí na konce.

image.axd_

Jak může meditace pracovat na snížení krevního tlaku?

Zatímco vědci ještě musí přesně určit, jak meditace může snížit krevní tlak, předpokládá se, že tato praxe může ovlivnit aktivitu v autonomním nervovém systému (který reguluje krevní tlak).

Zdá se, že meditace uklidňuje aktivitu v sympatickém nervovém systému (o kterém je známo, že v reakci na stres zužuje krevní cévy) a zvyšuje aktivitu v parasympatickém nervovém systému (o kterém je známo, že podporuje rozšiřování krevních cév).

Co říká věda?

Podle analýzy z devíti klinických studií z roku 2008 může být pro kontrolu krevního tlaku účinná transcendentální meditace (typ meditace, který zahrnuje tiché opakování slova, zvuku nebo fráze, aby se zabránilo rozptylování myšlenkami, které mohou vstoupit do mysli). Vyšetřovatelé došli k závěru, že praktikování transcendentální meditace může mít potenciál snížit systolický a diastolický krevní tlak přibližně o 4,7 a 3,2 mm Hg. (Systolický krevní tlak je vyšší číslo v odečtu krevního tlaku; diastolický krevní tlak je spodní číslo.) 

Měli byste tedy využít meditaci k léčbě krevního tlaku?

Ano, měli. Naučte se meditovat pravidelně, to je správná cesta. V tichu. Soustřeďte se na své tělo a jeho zklidnění. Ale jen meditace není vše. Pro dosažení a udržení zdravého krevního tlaku dbejte také na zdravou stravu, omezený příjem sodíku a alkoholu, cvičte, udržujte si zdravou váhu a vyhýbejte se kouření.

Choďte k lékaři. Ten by vám měl tlak hlídat. Samoléčba a vyhýbání se standardní lékařské péči může mít vážné neblahé následky.

 

991519025_0-0-2564-1923_1400x0_80_0_0_3554b61569356727e4056a73b095a243

Meditace = krevní tlak padá

Meditace je vynikající způsob, jak přirozeně snížit vysoký krevní tlak. Když meditujeme, naše úroveň stresu dramaticky klesá a všechny systémy v těle se začnou normalizovat – včetně vašeho krevního tlaku. Bez jakýchkoli negativních vedlejších účinků a s množstvím dalších výhod může být meditace na vysoký krevní tlak také katalyzátorem celé řady změn životního stylu, díky nimž budete celkově zdravější a šťastnější.

Bohužel pouze polovina všech lidí trpících hypertenzí ví, že ji mají. I v zemích, kde je diagnóza tohoto stavu docela vysoká, je méně než polovina lidí, kteří vědí, že mají tento stav, a adekvátně ho kontroluje. A většina z těch, kteří situaci aktivně řídí, to dělá pomocí léků, které mohou mít velmi škodlivé vedlejší účinky.

Během stresové reakce se uvolňuje látka nazývaná vazopresin, která zužuje tepny a způsobuje zvýšený tlak v našem krevním oběhu. S meditací naše srdeční frekvence má tendenci klesat v průměru o pět tepů za minutu, uvolňujeme méně vazopresinu a dochází k dilataci našich tepen, zejména v našich periferiích. Čistým výsledkem je, že dochází ke snížení systolického a diastolického krevního tlaku. Náš nervový systém se vrací do klidnějšího klidového stavu. A to přeci chcete.

Meditace je zkrátka jedním z nejlepších způsobů, jak přirozeně (bez léků) udržet krevní tlak na zdravé úrovni.

VIDEO: Zkuste tuto meditační hudbu