Dnes pro Vás máme recept na netradiční cukroví - crinkles. Náš recept je bez lepku, sugar free a vegan.
Budete potřebovat:
základ
- 100g kokosové mouky
- 100g pohankové mouky
- 100g čirokové mouky
- 200g xylitolu (březového cukru)
- 45g kukuřičného škrobu
- 10g kypřícího prášku
- špetka soli
- pár kapek vanilkového extraktu
- 100ml rostlinného oleje (kokosový, slunečnicový nebo řepkový)
na obalení
- 6-7 lžic xylitolu
- vanilkový extrakt
- 100g práškového xylitolu (můžete namlít doma)
do kakaové verze
- 150g kakaa
- 100g čokoládových peciček
- je potřeba přidat o 50ml více oleje
do pomerančové verze
- 9g pomerančové kůry
- 90ml pomerančové šťávy
- špetka kurkumy nebo oranžové barvivo
Postup:
- Do větší misky si smícháme mouky, xylitol, škrob, kypřící prášek, kakao nebo pomerančovou kůru, pecičky, špetku soli a vše dobře promícháme.
- Pokud děláme pomerančové, je potřeba v druhé misce smíchat olej, pomerančovou šťávu a kurkumu.
- Vše poté smícháme dohromady metličkou a poté vypracujeme ručně nebo v robotu krásné hladké těsto, které se krásně tvaruje.
- Těsto poté zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice na 5-6 hodin odpočinout. Ideální je samozřejmě přes noc.
- Po odležení z těsta odebíráme malé kousky cca 30-35g a v dlani z každého kousky uděláme kuličku a postupně skládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
- V menší misce si připravíme cukr na obalení, který pokapeme vanilkovým extraktem. A v druhé misce namletý xylitol.
- Každou kuličku nejdřív obalíme v krystalové verzi xylitolu s vanilkovým extraktem a poté v moučce.
- Kuličky s dostatečným rozestupem vrátíme na plech. Kuličky které nebudeme péci uschováme do lednice, aby nám zůstali chladné a vytvořili se nám pořád praskliny a nevznikly z toho jen placky.
- Pečeme 10-12 minut při 180 stupních, dolní a spodní ohřev.
- Během pečení je potřeba sledovat jak vypadají a vyndat je v moment, kdy mají v průměru cca 6-7cm.
I když recept vypadá velmi složitě, vůbec tomu tak není.
Přejeme dobrou chuť!