Proč je lepší jíst Bio maso?

V dnešním článku se podíváme na pár důvodů, proč je lepší jíst maso v Bio kvalitě.

Bio maso je produktem ekologického zemědělství

Ekologické zemědělství je šetrné hospodaření s přátelským vztahem ke zvířatům, půdě, rostlinám a přírodě. Nepoužívají se umělá hnojiva, chemické postřiky, hormony ani jiné umělé látky. Nahrazuje je hlavně zdravý rozum a cit. Farmářům jde především o kvalitu, nikoli o kvantitu. Snaží se vyprodukovat co nejkvalitnější potraviny s vysokou nutriční hodnotou a minimem škodlivých látek. Berou ohled na přirozené koloběhy v přírodě a usilují o zachování životního prostředí.

Ekologičtí zemědělci hospodaří na 2,6 % zemědělského půdního fondu České republiky. Například v Rakousku zaujímá ekologické zemědělství 10 % a ve Švédsku dokonce 13 % zemědělského půdního fondu. Počátky ekologického zemědělství u nás spadají do období okolo roku 1990, kdy začalo Ministerstvo zemědělství poskytovat ekofarmářům pravidelné dotace.

Ekologický chov respektuje fyziologické a etologické potřeby zvířat. Velké chlévy jsou nežádoucí, zvířata se volně pohybují po pastvinách, a dokonce je předepsaný minimální prostor na jeden kus. Většinou jsou krmena z vlastní ekologické produkce, v případě nedostatku dostávají jen kvalitní certifikované plodiny z jiných ekologických farem. Samozřejmě je zakázána jakákoli genová manipulace nebo používání hormonů a antibiotik. Proto mají tato zvířata o něco nižší přírůstky a produkci, tak jak to odpovídá jejich přirozenosti. Před porážkou jsou zvířata ponechána několik hodin v klidu, aby se stres nepodílel negativně na kvalitě masa. Dodržování těchto a mnoha dalších zásad je přísně kontrolováno.

Proč jsou biopotraviny dražší?

Vzhledem k nižším výnosům, přírůstkům i dojivosti, jsou biopotraviny asi o třetinu dražší, než jsme zvyklí u potravin pocházejících z běžného zemědělství. Je nutné si však uvědomit, že v tomto případě člověk platí nejen za hodnotnější a zdravotně nezávadné výrobky, ale rovněž podporuje ekologicky šetrný způsob zemědělství, který se podílí na zlepšování našeho životního prostředí. Bio maso má vždy garantovaný prokazatelný původ.

Hovězí a telecí maso v bio kvalitě

Ekologicky vyprodukované hovězí maso obsahuje méně nasycených mastných kyselin, které jsou spojeny s vyšším rizikem kardiovaskulárních chorob. Výzkumy potvrdily, že hovězí bio maso prokazatelně obsahuje o 50 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin než konvenční produkce.

Telecí maso má velmi jemnou chuť, růžovočervenou barvu a krásně voní. Protože je libové a lehce stravitelné, bývá součástí dětské a dietní stravy. Oblíbené je i u sportovců.

Vepřové bio maso

Vepřové maso je u nás nejoblíbenější, ale zároveň je i hodně tučné. Čím je maso tučnější, tím méně obsahuje bílkovin. Z vepřového masa si vybírejte hlavně vepřovou panenku a vepřovou kýtu. Tyto dvě části prasete mají nejméně tuku. Jednou za čas si klidně k obědu dopřejte i vepřovou plec, bůček spíše výjimečně. Vepřové maso obsahuje i vitamíny skupiny B nebo draslík.

Na českých vesnicích bývalo zvykem, že rodina měla doma v chlívku vepře. Setkáme se s tím ještě i dnes, že lidé chovají prase pro svou potřebu. Vykrmí ho a poté pozvou řezníka, který jim udělá domácí zabijačku. Kromě masa si pak mohou pochutnat i na zabijačkových výrobcích jako jsou jitrnice, jelita, tlačenka, sulc, sádlo, škvarky nebo paštika.

Kuřecí bio maso

Kuřata z ekologických hospodářství jsou chovaná tradičním způsobem ve výbězích a pastvinách na čerstvém vzduchu. Fyzická aktivita a pastva mají pozitivní vliv na vyšší kvalitu masa.

Kuřecí bio maso má výraznou chuť, je křehké a oproti masu z velkochovu vykazuje nižší obsah tuku a škodlivých, tzv. nasycených mastných kyselin. Obsahuje optimální množství bílkovin a je bohatým zdrojem selenu, fosforu, zinku a vitamínu B.

autor: womanonly.cz