Od syndromu vyhoření k magii

Krok po kroku k lepšímu životu.

Jak se dostaneme od hektického života k životu, který je plný kouzelných okamžiků a přetékající radosti? Mnozí z nás jsou v situaci, která se zdá až příliš náročná na změnu, ale pravdou je, že my všichni máme krásný život na dosah ruky. Stačí začít s několika malými změnami, které můžeme dělat každý den.

Když jsem pracovala ve filmovém průmyslu, trávila jsem celé dlouhé hodiny v náročném prostředí, kde jídlo zajišťoval catering s výběrem nezdravých jídel s malou výživou hodnotou. Po obědě mi okamžitě klesla energie. Velkou výzvou pro mě bylo vyhnout se pojízdnému stánku s rychlým občerstvením, kde na mě čekaly další sladkosti. Tenkrát pro mě nebyly prioritou moje nadledviny, které už nezvládaly všechen ten nápor, nebo udržování pohybových aktivit. Žila jsem ve spěchu a nestíhala jsem pořádně cvičit, jíst, vysprchovat se, nebo spát – často to tímto zběsilým tempem trvalo celé měsíce. Dostala jsem se do začarovaného kruhu. Začala jsem přibírat na váze, byla jsem nafouklá a neustále ve stresu.

Potřebovala jsem provést změny. Položila jsem si jasnou, opravdu křišťálově jasnou otázku – jaké byly moje dosavadní  priority a jak bych se mohla cítiti lépe při práci v oboru, který jsem tak moc milovala? Naučila jsem se být k sobě přísnější, přijímat úkoly, které jsou v souladu s mými prioritami, raději než říkat všemu ano a potom jít kvůli tomu ke dnu. Díky tomu se vytvořil prostor pro práci na mých projektech, jako je The Womens Collective, nakonec mi to všechno pomohlo vytvořit život plný skutečného blahobytu.

Jedním z nejdůležitějších aktů sebepéče pro ženy je spojení s vlastními cykly, abychom mohli následovat touhy našeho srdce a vzkvétat ve všech oblastech života.

Následující praktiky zlepšili kvalitu mého života i zdraví.  Jsou jednoduché, zábavné a zvládnete je, i když máte nabitý program.

  1. psaní deníku

Tento bod byl pro mě klíčový, když jsem se začínala napojovat na svůj měsíční cyklus. Začala jsem si zapisovat pár maličkostí obvykle ve formě krátkých poznámek. Po několika měsících můžete díky vašemu deníku sledovat rytmus, vidíte, kdy byla vaše energie na vrcholu nebo kdy jste byly naopak vyčerpané. Pomohlo mi to uspořádat moje plány podle toho, v jakém měsíčním cyklu se zrovna nacházím. Vypozorovala jsem, že od 12. do 16. dne mého cyklu se cítím nejlépe: dobře naladěná, plná energie, společenská, sebevědomá. Perfektní období na rande, společenské akce nebo meetingy, zatímco 26. den mého cyklu…přesný naopak!

pf-22dc8612-c7c6-44ff-8d6b-98efc1fcd993--avasoleUPiOhssg14unsplash-2

Zde jsou body, které si můžete poznamenat při každém zápisu do vašeho deníku společně radami,  příklady a odpověďmi, které vám pomohou.

Den cyklu – den 1 (první den vaší menstruace)

Hladina energie – Cítím se živá, živá a dobře odpočinutá nebo vyčerpaná, unavená,  plná negativních emocí? Jsem milující, klidná, podrážděná nebo rozzlobená?

Výživa – Co jsem snědla předchozí den? Mám chuť na jídlo? Rozepište se o tom, na co máte chuť…

Libido – Cítím se smyslně nebo pasivně?

Sny – Co vidím? Jsou sny erotické, barvité, plné zvířat? Mám nějaké opakující se sny?

Vnější vyjádření – Jaká je úroveň mé tvořivosti, důvěry a schopnosti být vyrovnaná?

Moje cíle a plány – Vytvoření hojnosti začíná v nastavení vašeho záměru. Zapište si, co chcete vytvořit nebo čeho chcete dosáhnout. Buďte co nejkonkrétnější, zvlášť když si budete psát, jak se vaše tělo cítí, když si představujete, že vaše přání už je splněno. Zeptejte se sami sebe: Co bych si přála vytvořit  v oblasti mého zdraví, vztahů, spokojenosti,  svobody a dobrodružství, jaké je mé poslání a cíl?

  1. Spojení s přírodou

Každý den si sundejte boty, bosé nohy postavte na zem a dýchejte. Představte si, že jste součástí jádra planety Země, vaše soustředění se prohlubuje, cítíte, jak společně s vámi dýchá i celá planeta.

Poté, co se několikrát zhluboka nadechnete, zavřete oči a vnímejte zvuky, vůně, pocity, které se ve vás začnou objevovat. Začněte jemně třást rukama, nohama, a pak celým tělem. Tento škubavý pohyb probudí všechny buňky vašeho těla a  prožene je čerstvým kyslíkem.

Dýchejte zhluboka, postupně cítíte vaše napojení na přírodu  a příval energie, který proudí celým vaším tělem.

pf-bb255198-93f2-4532-9476-1ffbb28e897f--heathermorseqUxf2aVfuAunsplash-2

  1. milujte každičkou část svého těla

Jako ženy máme často ohledně našeho těla komplexy, které mohou ovlivnit naši sebedůvěru a celkovou kvalitu života. Zvláště když jde o intimní oblasti našeho těla, jako jsou například naše prsa. Pokud vytvoříme prostor pro sebepřijetí, změní to náš pohled na nás samotné. 

Začněte svůj den pořádným protažením a dejte si chvilku, během níž vyjádříte úctu a vděčnost za své krásné tělo. Zhluboka se nadechněte a s doprovodem jakéhokoliv zvuku, který vám pomůže se uvolnit, vydechněte. Podívejte se pod peřinu a popřejte svým krásným prsům dobré ráno, dejte svému tělu vědět, že ho s láskou a úctou přijímáte, ať už je jakékoli.

Když si čistíte zuby, využijte tento čas jako další příležitost, abyste byli plně přítomni, dívali jste se do zrcadla a všimli si hloubky jasu a barvy očí, záře a zář pokožky. Usměj se na sebe, když budeš vědět, že tohle bude úžasný den.

 

  1. výživa

Pokud jde o každodenní výživu, doporučuji vám začít používat kvalitní výživové doplňky, jako je spirulina, mana a léčebné houby, a zároveň si naplánovat  jídlo na další den. Nejjednodušším způsobem, jak připravit zdravé jídlo, je začít s jednoduchými ingrediencemi. Každý večer po práci si pro sebe uvařím zeleninu v páře a v troubě si opeču sladké brambory během toho, co se sprchuji. Vařím takové množství, aby mi zbylo ještě na další dny. Tahini & tamari patří mezi moje oblíbené zálivky. Její příprava je velmi snadná – smícháte dvě ingredience. V lednici nějakou chvilku vydrží a vy si ji tak můžete vychutnat i druhý den.

Svačina je pro mě nezbytně nutná, mohu tak doplnit pořebnou energii mezi snídání, obědem a večeří. Můžete si například vytvořit svou vlastní svačinku – lahodné kuličky s použitím kakaa, bobulí kustovnice, datlí, pohanky a kokosového nektaru. Pokud se rozhodnete udělat větší množství, a zmrazit je, budete mít zásobu, která vám chvíli vydrží. Kuličky si pak z mrazáku vytáhnete kdykoli v případě potřeby, třeba jako svačinku do práce.

Jsem také čokoholik a vždycky mám u sebe kousek raw čokolády  té nejlepší kvality. Schovávám si ji i do šuplíku ve stole  – pro mě je čokoláda skutečně lék. Míchám si raw kakao do mých smoothie a v zimě ho přidávám do ovesné kaše. Pro zlepšení chutě ještě přisypu nasekané ořechy a datle

pf-b7882b9d-5ad7-4ff6-8331-81b7af3ed402--ellaolsson6N61QvGSNJgunsplash-2

  1. Dopřejte si ticho a odpočinek

Vybrala jsem si, že budu jíst v klidu, v tichu a mlčky. To mi dává čas se znovu spojit sama se sebou, a také prostor prožívat své vnitřní pocity. Díky tomu, celkově zpomalím a začnu jídlo pořádně žvýkat, což je méně náročné pro trávení a podporuje to vstřebávání živin. Zůstat v přítomném okamžiku během jídla také napomáhá rozpoznat, kdy už jsme opravdu sytí a najedení. Byla jsem překvapena tím, jak moc jsem se předtím přejídala.

Také vám doporučuji, abyste si skutečně dopřáli hluboký a kvalitní odpočinek. Často říkáme všem „ANO“, i když už nemůžeme a nemáme dostatek energie. Spěcháme, vysilujeme se, přepínáme se, a tím způsobujeme hormonální nerovnováhu – přibíráme na váze, cítíme se unavení a dokonce máme problémy s plodností. Snažíme se splnit každý požadavek z nekonečného seznamu: pracovních úkolů, míst, kde bychom měli být, lidí, se kterými bychom se měli setkat, což je extrémně vyčerpávající, drtivé a nemožné. Během odpočinku se můžeme znovu nabít, obnovit naši životní sílu a vstřebat všechny informace, které nás zahltily během dne. Můžete tak probudit vaše pokojnější, radostné a produktivní JÁ.

  1. Buďte k sobě velkorysí

Moje praktiky a cvičení jsou mou nedílnou součástí: Jakmile jsem o sebe začala pečovat, začala jsem se těšit na přípravu na svůj týden. Rutina, kterou jsem začala praktikovat, se spíš podobá spíše krásnému láskyplnému rituálu než otravnému plnění povinností. Bez této milující sebepodpory bych neměla energii k tomu, abych dělala svou práci s chutí a radostí. Nezapomeňte být k sobě velkorysí a dopřejte si čas, abyste zjistili, které varianty sebepéče a sebelásky jsou pro vás nejvhodnější. Jakmile začnete sebelásku a sebepodporu skutečně praktikovat a prožívat, začnou se dít zázraky – vesmír pro nás chystá daleko víc, než si dokážeme představit!

pf-fb60b69a-6b6b-4bb0-9d97-3bddf6bcdd4a--01-2

O REBECCE

Rebecca je moudrá žena, sestra, dcera, přítelkyně a milenka. Pochází z Austrálie, cestuje napříč různými zeměmi a pomáhá ženám se sebeláskou a péčí o sebe. Zabývá se jógou, krystaly, lunárním cyklem, plánováním harmonogramů, nastavením osobních záměrů a psaním deníku.

Rebecca zažívá velká dobrodružství a brouzdá životem bosíma nohama jako nespoutaná tulačka, která říká životu své ANO a pomáhá ostatním dosáhnout stejného bodu osvícení a nespoutané radosti. Věnuje se především práci s ženami pomocí osvědčených praktik a nástrojů a snaží se objevovat jejich skutečné tužby a přání.

Chcete-li se dozvědět více o práci Rebeccy, navštivte ji na Instagramu @the.womens.collective

@thewomenscollective.com.au

 

Zdroj: myrawjoy.com