6 dobrých důvodů, proč kupovat BIO vejce

Vajíčka patří mezi běžné potraviny v naší kuchyni. A za každým z nich stojí (nebo spíš sedí) jedna slepice. Jenže na první pohled mezi nimi není žádný rozdíl. Proč jsou tedy BIO vejce stále populárnější? Čím se od těch klasických liší? 

  1. Žádné chemické látky

Nosnice z volných chovů se živí potravou nalezenou v půdě (hmyz a žížaly) nebo ekokrmivem. Pšenice a pohanka na výrobu krmiva se pěstují bez použití chemických látek. Nemusíte mít proto obavy z kontaminovaných vajec.

  1. Vyšší kvalita vajec díky přisným kontrolám

Vajíčka z volných chovů podléhají přísnější kontrole, než je tomu u vajec z velkochovů. Důvod je prostý: aby majitelé farmy zajistili bezproblémový chod podniku, mohou využít dotace z Evropské unie. Pověření pracovníci potom pravidelně kontrolují, jestli žadatelé dodržují stanovené podmínky.

Proto majitelé dbají na vysokou kvalitu vajec, která navíc přebírají ručně. Kromě toho se u vajec zkoumá (ne)přítomnost karcinomů – detoxikantů (škodlivin) z půdy.

  1. Přirozená barva

Vejce z volného chovu mají lepší barvu právě proto, že nosnice zobou krmivo bez přidaných chemikálií a barviv (např. betakarotenu, který má nezanedbatelný vliv na výsledný barevný odstín vajíček).

  1. Větší podíl zdraví prospěšných látek

Podle americké studie provedené na univerzitě v Pensylvánii obsahuje BIO vejce až třikrát více omega-3 mastných kyselin, dvojnásobek vitamínu E a téměř o 40 % větší množství vitamínu A než vajíčko z velkochovu.

Dodáte tak tělu nejen důležité tuky a bílkoviny, ale i větší dávku důležitých vitamínů. Pokud zařazujete vejce do svého jídelníčku pravidelně (spolehlivě vás zasytí třeba míchaná vejce), svůj organismus určitě potěšíte.

  1. Lepší chuť

Vejce z velkochovů se častou dostanou do prodeje později než ta z biofarmy. Stáří může ovlivnit i chuť koupeného vejce. Pokud si chcete pošmáknout na domácí kvalitě, vyzkoušejte BIO verzi a posuďte sami.

  1. Bonus? Slepičí vděčnost nade vše

Život v kleci není příjemný nikomu. Slepice nejsou výjimkou. Oproti klecovému chovu mají slepice na farmě vlastní výběh, kde se mohou bez obtíží pohybovat a popelit se. Pokud si pořídíte pláto jejich vajíček domů, přispíváte i k jejich spokojenějšímu životu. Karma zdarma a ještě si pochutnáte.

zdroj: apetitonline.cz