Jak moc je důležitá regenerace?

Poctivě jste si odcvičili nebo odběhli svoji dávku a cítíte se šťastní, že jste se zase přemohli. Vaše tělo si teď potřebuje odpočinout. Vědět, jak správně regenerovat je stejně důležité, jako správná sportovní technika nebo strava a její doplňky, kterými si dobíjíte baterky.

Jsem po tréninku. Co teď?

Dopřejte si poctivý a pomalý strečink na uvolnění svalů a snížení rizika jejich namožení. Potom doplňte dostatek tekutin a bílkoviny, které vaše tělo potřebuje k regeneraci svalů. Celkově byste měli v průběhu dne jíst nutričně hodnotné a co nejméně chemicky zpracované potraviny bohaté na zinek, vitamíny a antioxidanty.

Co znamená aktivní oddych?

Možná si řeknete, že je to oxymoron, ale pravda je, že pomalý výklus nebo plavání pomohou vašemu tělu zbavit se kyseliny mléčné ještě rychleji. Paradoxně se totiž svaly při jemné zátěži zregenerují dříve, než při úplném odpočinku.

Po tréninku určitě pomůže také masáž, která tělo prokrví, vyplaví odpad z buněk, uvolní stres a přinese duševní pohodu.

Jak mi může pomoci sprcha?

Studená voda bolavé a pulsující svaly ochladí, teplá jim zase pomáhá relaxovat. Ideální je střídavá sprcha, končit byste měli studenou.

Ale i vyspat byste se měli pořádně

Během spánku se do těla uvolňuje růstový hormon a dochází k syntéze bílkovin. To přispívá k regeneraci svalových vláken a tkání. Poučka o minimálně 7,5 hodinách spánku není mýtus. Pokud se tělo během noci nedostane dostatečně často do fáze hlubokého spánku, probudíte se nevyspalí a slabí. A to přeci nechcete.

Klidně si zdřímněte i během dne. Takzvaný power nap by však neměl být delší než 25 minut, jinak bude mít zcela opačný účinek. Probudíte se totiž uprostřed spánkového cyklu.

Nemusíte překonávat rekordy

Zkušení sportovci vědí, že stejnou část těla nemají zatěžovat dva dny po sobě. Svaly totiž potřebují často i 48 hodin na úplnou regeneraci. Nenakládejte si na ramena (nebo činky) více, než dokážete zvládnout a nechoďte přes bolest.

Věřte, že pomalý progres je pro vaše tělo mnohem lepší než sprint za vysněnou postavou. Ten totiž může skončit zbytečným zraněním a vy tak svého vysněného cíle dosáhnete mnohem později.

Stačí, když budete jen o něco málo lepší než včera. Je jedno, jaký sport děláte, zasloužíte si to nejlepší. 

autor: vitalia.cz