Jak na správný detox?

Nastartujte s novým rokem i váš organismus aneb jak správně na DETOXikaci organismu.

Nový rok nám dává možnost nechat vše co chceme za námi. Právě teď je ideální čas na změnu. Jasně, pokud se chceme začít lépe stravovat, pravidelně cvičit nebo pečovat o sebe, můžeme začít kdykoliv a nemusíme nutně čekat na nový rok. Jenže on se leden tak trochu nabízí, abychom začali od znova. Vše je před námi a jsme odhodlaní vykročit z komfortní zóny. Navíc pocit že v tom nejsme sami, nás žene dopředu. Není nic lepšího než mít vhodného parťáka, který je v tom s námi, ale nezapomínejte, že vše je stále jen o nás a za veškerým úspěchem vždy budeme stát my sami. 

Ať už chcete změnit životosprávu, nebo se cítíte unavení, bez energie, po vánocích u vás zůstalo pár přebytečných kil a chuť do života se tak nějak vytrácí, je správný čas tělo nakopnout. Neměli byste se ze dne na den pouštět do radikálních detoxikací a na zeleninových šťávách či jen vodě s citronem. K očistě se musí přistupovat mnohem komplexněji, tak abychom z ní měli co nejvíce užitku a hlavně abychom si neublížili.

Proč tělu dopřát očistu?

Pokud jednou za čas tělu ulevíme od všech nahromaděných toxinů, odmění se nám novou energií a dlouhodobou vitalitou. To je hlavní důvod, proč bychom se do detoxu měli pouštět. Že si tělo o očistu říká poznáme tak, že jsme unavení, mohou se dostavit trávicí potíže, nadýmání nebo třeba pálení žáhy a také stres. To vše mohou být příznaky toho, že naše tělo volá o pomoc a my bychom měli zpozornit.

Jak na detox v šesti krocích

Samotný detox může trvat tři dny nebo také týden či 14 dní. Nebudeme vám však striktně předepisovat, jakou formu očisty organismu zvolit. Začněte, zkuste aplikovat některý z kroků, sledujte reakci svého těla i mysli a dle toho upravte svůj očistný plán.

Záleží na vaší kondici, věku, časovým možnostem a i cíli detoxikace organismu. Sami si pak snadno určíte, který způsob a délka vám bude vyhovovat.

Obecně ale platí, že je lepší tělu dopřát mírnější, ale zato delší očistu.

  1. Jak začít? K detoxu se rozhodně vyplatí přistupovat opatrně. Tělo se potřebuje na něj připravit, proto před plánovaným detoxem z jídelníčku postupně odeberte všechna těžká, tučná a smažená jídla, uzeniny, alkohol a kávu. Už po této změně jídelníčku poznáte, že tělu dělá dobře a únava začne pomalu ustupovat.
  2. Pitný režim: Co je ovšem při detoxu důležitým krokem a na co opravdu nesmíme zapomínat je pitný režim. Alespoň dva litry čisté vody nebo vody s citronem denně zajistí odplavení všech škodlivých látek z těla.
  3. Strava: Podstatné je také zvýšit příjem vlákniny, kterou v přirozené podobě najdeme v ovoci a zelenině. Doporučujeme snídani nebo oběd nahradit smoothie z ovoce a zeleniny
  4. Pohyb: Při detoxu se obecně nedoporučuje intenzivně sportovat, ale rozhodně se na pravidelní spíše aerobní pohyb nesmí zapomenout. Metabolismus by se správně bez pohybu nenastartoval. Vyměňte spinning nebo squash za rychlou chůzi. Zapojte jógu nebo si jděte zaplavat. K detoxu skvěle sedí i sauna.
  5. Relax: Ani špičkoví sportovci by nedosáhli svých výkonů bez pravidelného odpočinku. Dopřejte i vašemu organismu odpočinek, aby měl energii na regeneraci a očistu.
  6. Přírodní pomocníci: Neocenitelní pomocníci, kteří se postarají o správný průběh očisty těla jsou bylinky, jako třeba ostropestřec, ale také chlorella, nebo doslova zázračná Aloe Vera. Vybírejte kvalitní šťávy, které jsou za studena lisované z ekologicky pěstovaných rostlin a rovnou zpracované na 100% džusy, případně doplněné o bylinné výtažky. Pro nastartování detoxu pomůže pít už 30 ml této šťávy jednou denně. 100% šťáva z Aloe Vera má kyselou chuť. Můžete ji pít čistou, přimíchat do vody, bylinkového čaje, smoothie nebo do ovocné šťávy.

Co umí udělat Aloe Vera pro váš organismus

Aloe Vera napomáhá organismu dodat potřebné vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E a kyselinu listovou o které byste se neměli v průběhu detoxu připravit. Díky bioaktivním složkám tzv. Saponinům je velmi účinná právě při detoxikaci organismu, působí antibakteriálně, proti virům, plísním, infekcím i dalším nežádoucím jevům,má velmi pozitivní vliv na trávení a posiluje také obranyschopnost organismu. 

Její antioxidační účinky zároveň bojují proti volným radikálům. Pokud máte rozhozené trávení a potřebujete tělo dostat do rovnováhy, pomůže vám džus pro lepší zažívání ze 100% Aloe Vera. Máta, citronová a mandarinková kůra, nebo koření jako je badyán, skořice a kardamon mají v kombinací se šťávou z Aloe Vera blahodárný vliv na naše zažívací ústrojí, pomáhají zklidnit podrážděný žaludek a hravě si také poradí s pálením žáhy. Džusy výborně nastartují správný chod metabolismu a jejich každodenní užívání se postará o prevenci a dlouhodobou fyzickou i duševní pohodu.

Co se skrývá pod magickým slovem detox?

Slova detox neboli detoxikace není důvod se bát. Detox je přirozený proces, ke kterému běžně dochází v našem těle. Hned několik orgánů se stará o to, aby odplavily z těla škodlivé látky a čistily náš organismus. Játra, ledviny nebo taky kůže si umí s toxickými látkami poradit. Pokud však chceme docílit úplného pročištění těla, o které si tělo jednou za čas říká, musíme jít očistě naproti. Saháme po různých šťávách, pilulkách, bylinných čajích a doplňcích stravy. Vybírat můžeme opravdu z široké nabídky. Co je však pro nás nejvhodnější? Na to neexistuje správná odpověď. Každý si najde to své, co právě jemu vyhovuje. Kdo nevyznává radikální přístup k detoxu, postačí i lehká změna jídelníčku, zvýšený příjem tekutin a k tomu vybrané doplňky stravy. Kdo chce tělo opravdu vyčistit, volí třeba i několikadenní půst. Důležité je mít z detoxu dobrý pocit a dojít k duševní i fyzické rovnováze, ať už zvolíme jakoukoliv formu očisty.

Jak přistupujete k detoxu vy?

Dopřáváte ho tělu alespoň jednou za rok? Důležité je najít si takový, který vám bude sedět a vy se při něm nebudete trápit. Psychická rovnováha hraje v tomto procesu důležitou roli a rozhodně bychom si očistu měli užít nežli přežít.

autor: curaloe.cz