Co je RAW strava a jaké má výhody?

RAW = syrová strava, živá strava, vitariánství.

Už jste slyšeli o vitariánství? Konzumaci syrové stravy jako alternativního zdroje stravování?

Pojďme si stručně vysvětlit, o co se jedná a jaké jsou principy RAW stravy.

RAW strava přináší našemu tělu blahodárné účinky díky pořádnému přívalu živin. Filosofie RAW stravování spočívá v konzumaci co nejméně a nejšetrněji upravených potravin, aby v jídle zůstalo zachováno co nejvíce enzymů, vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Při vyšších tepelných úpravách cca kolem 43 °C ztrácí strava prospěšné vitamíny a minerály.

Vařená, pečená, dušená, smažená, fritovaná jídla kromě nízkých zbylých živin vykazují v těle vedlejší účinky. Tím, že se strava tepelně zpracuje, stává se pro naše tělo neznámou látkou. Imunitní systém na to začne reagovat bílými krvinkami (ty se objevují v případě výskytu neznámých či cizích látek v těle), které zajišťují právě správnou funkci imunity.

Tělo je následně vysilováno.

Pokud tyto reakce jsou vyvolávané příliš často, ztrácí tělo obranyschopnost a nedokáže se dostatečně bránit virům, bakteriím, alergiím a veškerým cizopasníkům.

Právě nedostatečný poměr mezi konzumací tepelně zpracovanou stravou a syrovými potravinami způsobuje nedostatečný příjem vitamínů, minerálů, enzymů a dalších pro tělo potřebných živin.

Tepelná úprava potravin nejen že vyvolává poplachy bílých krvinek v těle, ale zároveň zatěžuje funkci zažívacího traktu.

Co tedy řadíme do RAW stravy: syrové, mírně ohřáté, usušené, naklíčené, čerstvě pomleté, rozmixované, odšťavněné, nastrouhané nebo nakrájené potraviny.

Jmenovitě např. ovoce, zelenina, saláty, semena, ořechy, raw sušené ovoce, med, luštěniny, pohanka, mořské řasy, klíčky, nepražené kakao, bylinky, koření, kokosové mléko, kokosový, olivový, konopný olej za studena lisované.

Do RAW stravy nepatří: vařená strava, živočišné produkty – mléko, maso, živočišné tuky, máslo, sýry, obiloviny – mají vysoký obsah lepku – výjimka ovesné vločky a pohanka.

Nemusíte se stát 100% vitariánem, který konzumuje výhradně ovoce, zeleninu a výše zmíněné potraviny. Zkuste změnit poměr vařených a nevařených jídel a pozorujte, co to udělá s Vaším tělem.

Pravidlem RAW stravy je nemít nikdy hlad. Ovoce se nikdy nesmí jíst po zelenině. Dodržujte dostatečné rozestupy mezí konzumace ovoce a zeleniny kvůli rozličným trávícím mechanismům v žaludku – při kombinaci obojího zatěžujeme žaludek, první se bude stravovat a to druhé bude čekat, až bude na řadě a začíná pomalu kvasit.

Výhody RAW stravy: má vliv na tělesnou váhu, hustotu vlasů, eliminace zdravotních problémů čistotu a zdraví pleti, sníží pálení žáhy, dostatečné množství energie, nižší potřeba spánku, organismus projde omlazovacím cyklem, jasná a kreativní mysl, množství antioxidantů v těle ničí buňky způsobující stárnutí, v závěru velmi znatelně ovlivňuje fyzické a psychické zdraví.

autor: primulus.cz