Co jsou to Biopotraviny?

Co to jsou biopotraviny? V první řadě to jsou potraviny, a proto musí splňovat všechny zákony a vyhlášky vztahující se na běžné potraviny. Proto je nesmysl to, co občas tvrdí jejich odpůrci, totiž že biopotraviny nejsou bezpečné, protože nejsou konzervované a ošetřené pesticidy.

Biopotraviny musí splňovat stejné mikrobiologické podmínky jako normální potraviny. Při výrobě a prodeji biopotravin je proto věnována vyšší pozornost kvalitě surovin a hygieně zpracování a prodeje (nestříkaný bio citrón nevydrží tak dlouho, jako normální stříkaný citrón, a proto se k zákazníkovi musí dostat rychleji).

CZ_bio_logo  EU_Organic_Logo

Ale biopotraviny musí splňovat další podmínky, které běžné potraviny splňovat nemusí. Suroviny pro jejich výrobu jsou vyrobeny podle zásad tzv. kontrolovaného ekologického zemědělství. Co to ale znamená? To je různé podle toho, o jakých surovinách se bavíme. Například zmíněný citrón nesmí během pěstování přijít do styku se syntetickými pesticidy a ani po sklizni není ošetřen fungicidem (chemickou látkou, která hubí plísně). Proto můžeme kůru bio citrónu bez obav nastrouhat a použít do bábovky, zatímco s běžným citrónem bychom to dělat neměli. V ekologickém zemědělství je zakázáno používat kontroverzní pesticidy, tj. látky působící proti škůdcům, plísním apod. A to jak během pěstování, tak i při skladování.

Velký rozdíl je i při chovu zvířat. Ekologické zemědělství dbá na pohodu zvířat (takže žádné klece pro drůbež). Zvířata v ekologickém zemědělství mají lepší podmínky, dostávají přirozené krmivo a nejsou preventivně přeléčována antibiotiky. Pokud zvíře na ekostatku onemocní, tak se nejprve zkoušejí přírodní prostředky léčby. Pokud je nutno podat antibiotika, pak se doba, po kterou se nesmí využívat jeho produkty (mléko, vejce, maso), prodlužuje dvojnásobně oproti normálnímu zemědělství.

Přísnější pravidla platí i pro výrobu biopotravin. Nejenže musí suroviny pocházet z ekologického zemědělství, ale biopotraviny nesmí obsahovat většinu přídatných látek (tzv. Éček) a syntetická aromata. Preferovány jsou přirozené suroviny a výrobní postupy (takže například bio margaríny neobsahují chemicky ztužené tuky).

Možná si říkáte, že to je sice pěkné, ale dá se tomu věřit? O ekologických zemědělcích koluje následující vtip: Jaký je rozdíl mezi bio a normálním zemědělcem? Normální postřikuje ve dne a ekologický v noci. To jen dokazuje, že jsme národ skeptiků a ve všem hledáme podvod. Ve skutečnosti jsou totiž biopotraviny daleko více kontrolované, než běžné potraviny. Zatímco výrobce běžných potravin musí vyrábět tak, aby splňoval danou legislativu, a pokud jeho potraviny splňují zákonné požadavky, tak nikdo pravidelně nekontroluje, jak a z čeho je vyrábí, u biopotravin to je jinak. Každý ekologický zemědělec a výrobce biopotravin se musí nejdříve nahlásit u tzv. kontrolní a certifikační organizace. V České republice si může vybrat ze tří nezávislých organizací. Kontroloři pak jezdí minimálně jednou ročně na návštěvu podniku a zjišťují, zda je vše v pořádku (sledují množství nakoupeného osiva, jaká hnojiva jsou používána, kontrolují toky zboží atd.). Zároveň odebírají vzorky, které posílají do laboratoře. A pokud něco není v pořádku, tak odeberou biocertifikát a potravina se nesmí prodávat jako biopotravina.

Takže když porovnáme například bio mouku a běžnou mouku, tak běžná mouka může být kontrolována při náhodné kontrole Státní zemědělskou inspekcí (kontrola obvykle probíhá nákupem v obchodě). Než se však bio mouka dostane na pulty obchodů, tak projde kontrolou už jako obilí a potom ještě ve mlýnu. Jakmile se dostane na pulty, tak má stejnou šanci na kontrolu od SZPI jako běžná mouka. Pokud tato kontrola odhalí residua pesticidů, tak u běžné mouky se nic neděje, pokud hodnoty nepřekračují normu. Prodej takové biomouky je ale zakázán. K podobným případům, kdy je v biopotravině odhaleno residuum nějakého pesticidu, stopy syntetického aroma, či jiná nežádoucí látka, skutečně občas dochází. Někdy může být biopotravina kontaminována již během pěstování či skladování, ze zemědělského stroje může unikat olej, výrobní zařízení může být nedokonale vyčištěno po výrobě běžné potraviny apod. Pravdou však je, že srovnávací testy opakovaně ukazují, že biopotraviny obsahují řádově nižší (až neměřitelná) množství těchto látek.

autor: bionebio.cz