Co se skrývá pod slupkou?

To, že jsou vitamíny a minerály pro správné fungování organismu nezbytné, je všeobecné známé. Již méně se ví, že organismus si většinu vitamínů a minerálů, nedokáže sám vyrobit. Proto je důležité organismus jimi v dostatečné míře zásobovat. V zimních měsících je vhodné užívat vitamíny a minerály ve formě různých doplňků stravy, ale v těchto letních měsících máme díky sezónnímu ovoci vitamínů dostatek, tak proč toho nevyužít. Jen je dobré vědět, které vitamíny a minerály kde najdeme. My vám přinášíme přehled nejznámějších vitamínů a minerálů, včetně toho, ve kterém sezónním ovoci a zelenině je najít. A pak už stačí jen vyrazit na zahradu nebo do obchodu.

Vitamín A (retinol): ovoce a zelenina se žlutou nebo oranžovou barvou, dýně, hrášek, mrkev, nať petržele, listová zelenina, třešně, červená řepa, meruňky aj. Nedostatek se projevuje šeroslepostí, přecitlivělostí na světlo, pálením pod víčky.

Vitamín B1 (thiamin): řeřicha, brambory, fazole, česnek, pšeničné klíčky, luštěniny, chřest, listnatá zelenina aj. Nedostatek vitamínu B1 se projevuje nespavostí, neschopností koncentrace, depresemi a únavou. Potřeba B1 stoupá v těhotenství, při kojení a při velké fyzické námaze.

Vitamín B2 (riboflavin): listová zelenina, avokádo, brambory aj. Nedostatek se projevuje drobnými vrásky nad ústy, pálením a suchem v očích, mastícími se vlasy, červenáním víček aj.

Vitamín B3 (niacin): švestky, obilné klíčky, avokádo, datle, fíky aj. Nedostatek se projevuje nespavostí, neklidem, podrážděností, neschopností se soustředit.

Vitamín B6 (pyridoxin): banány, zelí, fazole, kapusta, listová zelenina aj. Nedostatek se projeví nočními bolestmi v lýtkách, brnění v rukou, špatným spánkem aj.

Kyselina listová: tmavé zelené listy zeleniny, mrkev, meruňky, avokádo, dýně, fazole aj. Mezi příznaky nedostatku patří ztráta chuti k jídlu, únavnost, popudlivost. V těhotenství vede nedostatek kyseliny listové k vývojovým vadám u dětí.

Vitamín C: černý rybíz, paprika, jahody, pomeranč, petržel, křen, řeřicha, citrusy, brokolice, rajčata, květák, brambory, čerstvé i sušené šípky aj.  Nedostatek postihuje centrální nervový systém, který se projeví rychlou únavou, depresemi, nespavostí, neklidem aj.

Vitamín D: tresčí játra, rybí olej, sluneční svit, rajčata, houby aj. Nedostatek se projeví řídnutím kostí, bolestmi kloubů, kostí, únavou, bolestmi svalů, horším hojením ran, depresemi aj.

Vitamín E: paprika, kukuřice, rajčata, avokádo, ořechy, růžičková kapusta, listová zelenina, špenát, luštěniny aj. Projevuje se především neurologickými obtížemi, a to postižením fyzické aktivity, problémy při chůzi, udržení tělesné rovnováhy, svalové síly aj.

Vitamín H (biotin): avokádo, maliny, banány, houby a ořechy (mandle, arašídy, vlašské). Nedostatek vitaminu H může vyvolat problémy na pokožce a v nervovém systému.

Vitamín K: zelí, špenát, květák, luštěniny, rajčata, mrkev, červená řepa. Nedostatek se projeví špatnou srážlivostí krve a zvýšeným krvácením.

Jód: mořské ryby, mořské řasy. Nedostatek jódu může vyvolat zvětšení štítné žlázy.

Hořčík (magnesium): jablka, fíky, avokádo, špenát pšeničné klíčky, sója, fazole, hrách, ořechy, mandle, rozinky aj. Nedostatek hořčíku se projevuje svalovými křečemi, bušením srdce, depresemi, migrénami, únavou, nižší schopností koncentrace, lámavostí vlasů a nehtů aj.

Zinek: listová zelenina, semínka slunečnice, aj. Nedostatek zinku poznáme podle ztráty chuti k jídlu, únavy a celkové slabosti, častému nachlazení, popraskaných ústních koutků, bílých skvrn na nehtech, suché šupinaté kůže, slabých a lámajících se vlasů a nehtů aj.

Mangan: hrášek, kořenová zelenina, hlávkový salát, špenát, borůvky, jahody aj. Dlouhodobý nedostatek manganu vede především k problémům v cévním systému.

Železo: kedlubny, kapusta, hlávkový salát, brokolice, pažitka, rybíz, švestky, avokádo aj. Nedostatek může znamenat dušnost, bledou kůží, bolesti hlavy, závratě, bušení srdce aj.

Vápník: kapusta, špenát, brokolice, petržel, pórek, pažitka, mrkev, fazole, citrusové plody, datle, brusinky, avokádo aj. V případě nedostatku nám hrozí nám osteoporóza neboli řídnutí kostí, svalové křeče, únava, závratě aj.

Fluor: mrkev, meruňky aj. Nedostatek fluoru se může projevit sníženou kvalitou kostí, menší pevností zubní skloviny a zvýšené kazivosti zubů.

autor: klubzdravi.cz