Lavaš se smaženým tofu a tahini pastou

V dnešním receptu využijeme lavaš jako wrap. Wrap je zábavný, můžete do něj schovat leccos. My jsme pro vás připravili veganskou náplň s dozlatova osmaženým tofu, zelným salátem a tahini omáčkou. Z množství, které uvádíme v receptu, připravíte čtyři kusy. Je pak na vás, zda to bude malé jídlo pro čtyři nebo sytý hlavní chod pro dva.

Budete potřebovat:

  • 1 ks balení chlebu lavaš
  • 500 g tofu natural
  • 2 lžíce škrobu
  • sůl
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 300 g červeného zelí
  • 1/2 mrkve
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 80 g sezamové pasty tahini bez soli (dobře rozmíchaného) – na omáčku
  • 125 ml rostlinného jogurtu Sojade – na omáčku
  • 4 lžíce citronové šťávy – na omáčku
  • 1 lžíce pálivé chilli omáčky – na omáčku
  • voda podle potřeby – na omáčku
  • sůl – na omáčku

Postup:

  1. Zelí nakrouhejte najemno, mrkev nastrouhejte a promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, octem, lžičkou soli a pepřem. Nechte v míse změknout, cca 30 až 45 minut.
  2. Tofu dobře osušte a nakrájejte na kostky. V misce promíchejte škrob s kořením a lžičkou soli, kostky v této směsi obalte a osmažte na zbytku olivového oleje dozlatova.
  3. Dobře rozmíchané tahini smíchejte s citronovou šťávou, rostlinným jogurtem a chilli omáčkou, vyšlehejte a podle konzistence zapracujte i studenou vodu a dochuťte solí.
  4. Oba pláty chlebu lavaš si rozložte a rozprostřete na něj zelný salát, osmažené kousky tofu a pokapejte částí tahini omáčky. Poté zabalte a překrojte napůl. Podávejte se zbytkem tahini omáčky.

14885-768x274