Pár rad, jak se zbavit stresu

V dnešní poněkud uspěchané době plné zvonících telefonů, schůzek, práce, e-mailů, televize, aut a dopravních zácp patří stres k našemu každodennímu životu. Jenže mnohdy bohužel přerostl do neúnosných hranic a způsobuje nám vyčerpání a nemoci. Stres totiž ovlivňuje snad úplně každý proces v našem těle. Studie uvádí, že stres negativně ovlivňuje více než 90% všech našich nemocí počínaje bolestmi hlavy, kloubů a zad, až po svalové křeče, vysoký tlak, infarkty, osteoporózu, zánětlivá onemocnění, zažívací obtíže. Když jsme ve stresu, naše tělo to chápe jako ohrožení a náš organizmus přechází do podmíněného stavu „boj nebo útěk“. Příroda nám tento stav vymyslela, aby nás již v dávných dobách ochránila před ohrožením, třeba v podobě blížícího se predátora a tak nás připravila na zmíněný boj nebo útěk. Co se stane? Tak se například většina krve z našeho krevního oběhu nahromadí do mozku a srdce a dávky adrenalinu nám poskytnou extra energii a ostražitost. To vše ale na úkor potlačení některých funkcí, které nejsou v dané situaci potřeba jako například: metabolismus, zažívání a imunita! Kdyby se jednalo pouze o dočasnou situaci a tělo mělo pak dostatek času na regeneraci, tak by se tolik škody nenastalo. Problém je ale v tom, že díky našemu životnímu stylu se nacházíme ve chronickém stresu.

DLOUHODOBÝ STRES = NABÍRÁNÍ NA VÁZE A ČASTĚJŠÍ NEMOCI!

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou musíme pochopit je, že stres není podstata našich problémů, ale pravou podstatou je náš uspěchaný životní styl, kdy naše tělo nemá prostor odpočívat a regenerovat. Nyní vám tedy zkusíme dát několik rad jak si pomoci.

JEZTE ZDRAVĚ

Asi každý z vás ví, že základem pro zdraví a pevné nervy bývá pestrá a vyvážená strava plná antioxidantů, vitamínů a minerálů, které tělo ve stresu potřebuje. Zaměřit bychom se měli hlavně na vitamíny C, B a E. Dále pak na stravu bohatou na hořčík, zdravé tuky a hlavně Omega-3 mastné kyseliny, které kromě potlačování zánětu jsou blahodárné pro náš mozek, cévy a srdce. Co se naopak velmi doporučuje omezit a případně přestat úplně konzumovat jsou kofeinové výrobky, káva, bílý cukr a nadměrný přísun alkoholu.

PRAVIDELNĚ SE HÝBEJTE

Pravidelný pohyb je jedním z nejefektivnějších faktorů v boji proti stresu a úzkostmi. Snižuje napětí, pročišťuje mysl a zásobí nás endorfiny tzv. „hormony štěstí“. Každý z nás určitě slyšel o vyplavování „endorfínů“ právě díky pravidelnému cvičení. Velmi vystresovaným jedincům, ale doporučuji nic nepřehánět a zvolit spíše klidnější cvičení. 

RELAXUJTE A MEDITUJTE

Alespoň jeden den v týdnu si naplánujte na relaxaci a meditaci. Jeden z nejlepších receptů proti stresu je se věnovat se skutečně jen sami sobě a utřídit si tak vlastní myšlenky a hodnoty. Budete tak mít čas popřemýšlet o tom co je pro vás skutečně důležité a nebudete se řídit pouze spěchem nutností. Meditace je potvrzena jako za bezkonkurenčně nejúčinnější nástroj proti stresu, depresím a úzkostem. Zkuste si tedy přečíst o technikách meditace základní rady a informace a pak si vytvořit vlastní rituál meditace.

PIJTE ZELENÝ ČAJ

Mnoho studií potvrzuje, že antioxidanty v zeleném čaji podporují nejen spalování přebytečných tuků, ale také zvyšují vitalitu, imunitu a působí proti kardiovaskulárním potížím a proti celé řadě dalších degenerativních nemocí. Pro uklidnění a stresu je také výborný bylinný čaj z heřmánku či meduňky. 

CHOĎTE DO PŘÍRODY

Čím dál tím častěji se uzavíráme do místností, aut a kanceláří a ztrácíme pravidelný kontakt s přírodou. Přitom je dokázáno, že na čerstvém vzduchu a za přirozeného světla stoupá hladina serotoninu – dalšího hormonu štěstí, který je nezbytný pro naší životní energii a dobrou náladu. Kontakt s přírodou uvádí náš centrální nervový systém do rovnováhy společně s odstraňováním zánětlivých stavů a odstraňování únavy.

DÝCHEJTE Z HLUBOKA

Ačkoli se vám to nezdá, tak náš dech je velmi důležitý při ovlivňování stresu. Protože ve stresu se naše dýchání zcela mění. Náš dech by měl být pomalý, hluboký a pravidelný, ale většina z nás dýchá úplně obráceně rychle, mělce a nepravidelně. Nedostatečné dýchání vede k napětí a právě zpomalením a prohloubením dechu se dá stresová reakce okamžitě odbourat. Náš dech by měl být hlavně veden z břicha, plným zapojením dýchacího svalu bránice a poté by měl přejít do žeber a horní části těla.

POZOR NA NEGATIVNÍ MYŠLENÍ

Naše myšlenky mají na naše zdraví asi největší vliv. Věřte nebo ne většina našich nemocí pochází z naší hlavy. Zloba, hněv, zášť, strach nebo obavy – všechny tyto negativní pocity vyvolávají v našem systému napětí a opravdu velmi ničivou reakci. Přemýšlejte velice důkladně, čemu a komu věnujete svojí energii a snažte si rozložit své síly. Pokud se budeme snažit vidět věci spíše pozitivně, pocítíte to velmi brzy na zdraví a energii.

KVALITNÍ SPÁNEK

Kvalitní a pravidelná spánek bychom měli mít jako svou prioritu. Málo spánku vás nechá vyčerpané, neproduktivní a podrážděné. Proto se snažte chodit spát pravidelně ve stejný čas, a to alespoň na 7-8 hodin, aby si mozek a tělo navykly na pravidelnost. A mimochodem říká se, že nejkvalitnější spánek je před desátou hodinou večerní.

USMÍVEJTE SE

Smích snižuje hodnoty stresového hormonu kortizolu a zároveň podporuje vylučování již zmíněných endorfínů a dokonce růstového hormonu, společně s podpořením imunitního systému. Takže nezapomeňte, že s úsměvem jde všechno lépe! ????

Většina lidí se ve snaze zbavit stresu honí za různými nepostradatelnými (hlavně předraženými) doplňky stravy. Zkuste místo toho využít zmíněné rady jako je právě zdravá strav, pravidelný pohyb, dýchání, kontakt s přírodou a meditace. Budete bezpochyby překvapeni jejich účinností.

autor: zij-zdrave.cz