Jak a kam využít lahůdkové droždí?

Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatém na cukry. Několik dnů se nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C (známou hranici z principů syrové stravy), při které se deaktivují kynoucí složky.

Lahůdkové droždí v kuchyni

Zahušťuje polévky a omáčky, zlepší pomazánku, výborně se hodí na přípravu domacích veganských sýrů. Lahůdkové droždí zkrátka v kuchyni využijete v mnoha variacích – je výborné k dochucování široké palety jídel od pomazánek přes polévky po saláty. Jednou z jeho příjemných vlastností je fakt, že váže vodu, ideálně se tedy hodí k zahušťování polévek, chuťově vyšperkuje guláše (místo mouky).

Výborný je k těstovinám, ať už v sypké formě, nebo různých pseudosýrových veganských omáček, zajímavě dochutí také saláty.

A kde všude tedy lahůdkové droždí využít?

  1. skvěle se doplňuje s dalšímu chutěmi – třeba v haluškách s kysaným zelím a dozlatova osmaženou cibulkou
  2. báječné je na dochucení salátů nebo posypání chleba s pomazánkou
  3. váže vodu a tak umí napomoct ke smetanové konzistenci omáčkám nebo polévkám – přisypte si jej třeba do česnečky
  4. ozvláštněte jím domácí pomazánku
  5. v tofu smaženici dovede společně s černou solí napodobit chuť vajec
  6. sezamezán – rozmixujte nebo rozemelte sezamové semínko, na dva díly přidejte jeden díl lahůdkového droždí a špetku soli – máte výbornou posypku na těstoviny
  7. gomasio -z pohledu ingrediencí prakticky obdobný recept, pouze s jiným poměrem – na semínka, které mohou být opatrně opražená, připadá zhruba 1/4 lahůdkového droždí a 1/15 soli
  8. osvědčuje se při výrobě domácích oříškových sýrů. Vyzkoušejte jednoduchý pomazánkový sýr: 100g natural kešu namočte přes noc a namočit dejte i pár sušených rajčat (pokud je máte v oleji, dají se použít rovnou). Ráno slijte vodu z kešu, sušená rajčata pokrájejte na malé kousky a rozmixujte je dohromady s trochou čerstvé vody a dvěma kávovými lžičkami lahůdkového droždí.

Lahůdkové droždí má zkrátka všestranné použití. I když je třeba býti opatrnými – pokud to s ním přeženete, umí přehlušit ostatní chutě a může se Vám na nějaký čas přejíst.

autor: vegmania.cz