5 důvodů, proč používat přírodní vlasovou kosmetiku

1) Vlasy vyživuje, ale nezatěžuje

U přírodní vlasové kosmetiky je často jako její hlavní výhoda uvedena šetrnost k vlasům. To je samozřejmě pravda, ale já jako její hlavní výhodu spíše vidím to, že vlasy vyživuje. A to do hloubky a bez toho, aby je zatěžovala.

Oproti tomu konvenční (nebo chcete-li „chemické“) šampony a balzámy obsahují silikony. Ty mají za úkol obalit vlasy, aby byly hladké a lesklé. Jenže některé silikony nejsou rozpustné ve vodě, takže se postupem času začnou na vlasech a pokožce hlavy vrstvit a zatěžovat je. Vlasy tak nejsou schopny skrze silikon přijímat hydrataci a přirozený ochranný plášť pokožky je narušen.

2) Nevysušuje pokožku hlavy

Přípravky přírodní vlasové kosmetiky jsou šetrné a neodstraňují přirozený kožní maz z vlasové pokožky a vlasů do takové míry, jako to dělají ty konvenční. U těch jsou to hlavně sulfáty (pěnidla) a alkohol, které odmašťují. To samozřejmě nijak neprospívá suchým vlasům, ale ani vlasům s lupy (což je vlastně odlupující se suchá kůže). Mastné vlasy by se rovněž neměli přesušovat, protože pokožka pak zareaguje tím, že začne vytvářet ještě víc mazu, vy si začnete mýt vlasy častěji a dostanete se tak do bludného kruhu.

3) Navrací ztracenou rovnováhu a účinkuje dlouhodobě

Díky obsahu nejrůznějších přírodních složek pomáhá přírodní kosmetika navrátit vlasům rovnováhu a řešit různé neduhy vlasové pokožky i vlasů, zatímco konvenční vlasová kosmetika spíše problémy maskuje (např. díky silikonům).

Ať už bojujete se suchými a polámanými vlasy, vyrážkou, ekzémem či s lupy, přírodní vlasová kosmetika nabízí vyživující ingredience, které vám s tímto bojem pomůžou. Mastným vlasům zase může pomoci stabilizovat tvorbu kožního mazu. Pokud často používáte barvy na vlasy, měli byste vlasům dopřát regeneraci, kterou mohou přírodní látky urychlit.

Je typické, že účinky se neprojeví hned. Efekt přírodní vlasové kosmetiky se může projevit až po delší době, ale zato je dlouhodobý.

4) Je zdravá

Na rozdíl od konvenční vlasové kosmetiky, ta přírodní neobsahuje žádné agresivní chemikálie. Ty totiž můžou poškodit nejen zdraví vlasů a pokožky hlavy, ale zdraví celkově. Jen si to představte… Vlasovou kosmetiku používáte několikrát týdne, ne-li každý den. Produkty přijdou do kontaktu s pokožkou hlavy, která některé látky pohltí a ty se tam dostanou dál do vašeho těla. Chemické látky jako parabeny a ftaláty, které se běžně v konvenční kosmetice používají, jsou spojené s nejrůznějšími závažnými zdravotními problémy, např. s rakovinou prsu.

Díky přírodní kosmetice na vlasy těmto zdravotním problémům můžete předcházet. Naopak váš organismus může mít prospěch z použitých přírodních složek, jako jsou různé rostlinné oleje a extrakty z bylin.

5) Je šetrná k přírodě

Produkty přírodní vlasové kosmetiky jsou vyráběny z ingrediencí z ekologicky kontrolovaného zemědělství (ingredience označené jako bio nebo organic). Mnohé značky se navíc snaží vybírat složky s certifikátem fair trade. Často se taky jedná o čistě veganské produkty.

Velmi často je přírodní vlasová kosmetika balená do recyklovaných materiálů (nejčastěji recyklovaný plast) a není problém najít také zero-waste produkty, jako třeba tuhé šampóny a kondicionéry.

autor: choosegreen.cz