Je rozdíl mezi cukry?

Bílý řepný cukr je v mnoha domácnostech nepostradatelným pomocníkem, ale na oblibě a věhlasu nabývá stále více cukr třtinový, který je zhruba třikrát tak dražší, ale provází ho skvělá pověst, zato cukru bílému se začalo říkat bílý jed.

Jak je to s hnědým cukrem?

Nejprve je třeba od sebe odlišit hnědý řepný cukr a cukr tmavý třtinový, nejedná se totiž o totéž. Hnědý cukr je vyrobený – stejně jako bílá klasika – z řepy, kdežto třtinový je z cukrové třtiny.

Třtinový cukr obsahuje zdravou melasu, kterou sice hnědý cukr může rovněž obsahovat, ale do hnědého cukru se třtinová melasa dodává posléze, kdežto v třtinovém cukru je již obsažena v základní surovině.

Nejkvalitnější hnědý cukr, který se dobarvuje a přidává se do něj melasa, se kvalitou a zdraví prospěšnými látkami vyrovná oblíbenému třtinovému cukru. Ale pozor, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem, neobsahuje zdravou melasu a kvalitou se rovná bílému řepnému cukru. Hnědý cukr může vzniknout i metodou, že se surový řepný bílý cukr nedočistí a stává se nerafinovaným řepným cukrem hnědé barvy, který sice na pohled vypadá lákavě, ale zdraví spíše uškodí, protože obsahuje draselné a sodné soli.

Jak na hnědý cukr v obchodě

V obchodě nemusí být snadné se mezi hnědými cukry orientovat. Nejlepší je se vždy podívat na etiketu, zda cukr obsahuje melasu a taktéž se řídit cenou, nejlevnější hnědý cukr bývá právě nerafinovaný řepný cukr, kterému bychom se měli vyhnout obloukem.

Třtinový cukr – populární sladidlo

Třtinový cukr bývá nejdražší i kvůli tomu, že se dováží z exotických zemí, kde se daří cukrové třtině. Poznáte ho podle zlatavé barvy, může být ale i čokoládově hnědý – v závislosti na tom, kolik obsahuje již zmiňované melasy. A co je vlastně melasa? Melasa je žádaný odpadní produkt, který vznikne při zpracování třtiny na cukr. Melasa je základní surovinou pro výrobu mnoha druhů rumů. Pro hodně lidí je třtinový cukr chutnější než klasický bílý cukr. Má i příjemnou vůni. Díky své lehce karamelové chuti je dobrý v čaji, může se přidat i do kávy.

Třtinový cukr obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo, což tělu jistě prospívá, ale otázkou je, v jakém množství se vitamíny v třtinovém cukru vyskytují. Poslední dobou se objevují informace, že třtinový cukr těchto vitamínů a minerálů obsahuje pouze zanedbatelné množství a jeho zdraví prospěšné účinky se přeceňují. A i po tomto cukru se tloustne, chcete-li si udržet štíhlou linii, poohlédněte se po produktech slazených stévií (přírodní sladidlo), která má prakticky nulovou energetickou hodnotu a mnohem větší sladivost než řepný cukr.

Sněhobílá klasika

Bílý řepný cukr – pro mnoho lidí nepostradatelná surovina. Díky své chuťové neutrálnosti je v kuchyni těžko zastupitelný. Neobsahuje ale žádné vitamíny a minerály, které ztratil v procesu rafinace (čištění), díky kterému má svou typicky bílou barvu.Tento typ cukru tedy sice neobsahuje žádné zdraví prospěšné látky, ale nelze říct, že by byl zdraví škodlivý, zvláště pokud se to s jeho konzumací nepřehání. I při výrobě bílého cukru vzniká řepná melasa, která ovšem není vhodná ke konzumaci. Ale i ta má své uplatnění, a to v lihovarnictví nebo při výrobě droždí.

autor: iprima.cz