Makadamové ořechy a jejich přínosy pro zdraví

Makadamové ořechy jsou považovány za jedny nejlepších ořechů na světě.

Tyto ořechy pochází z Makadamie – stromu, který tyto výborné ořechy plodí. Makadamie se pěstují v tropickém podnebí Austrálie, Brazílie, Indonésie, Keni, Nového Zélandu a Jižní Afriky. Ačkoli Austrálie je největším producentem makadamových ořechů, tak ořechy kultivované na Havaji jsou nejvíce uznávané pro svou lahodnou chuť. Jejich jemná chuť a křupavá struktura z jejich konzumace dělá doslova potěšení. A v tomto článku se zaměříme na největší zdravotní benefity a výhody makadamových ořechů.

Po celém světě se pěstuje asi 7 druhů makadamových ořechů, ale jen 2 z nich jsou jedlé. Tyto jedlé druhy jsou pěstovány v zahradnických farmách po celém světě. Konkrétně jsou to druhy Macadamia integrifolia, která produkuje ořechy s hladkou skořápkou a Macadamia tetraphylla, která produkuje ořechy s hrubou skořápkou.

Makadamove_orechy_200g_1

Nutriční fakta makadamových ořechů

Makadamové ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu A, železa, bílkovin, thiaminu, riboflavinu, niacinu a folátů. Obsahují také mírné množství zinku, mědi, vápníku, fosforu, draslíku a hořčíku. Dále obsahují obsahuje antioxidanty jako polyfenoly, aminokyseliny, flavony a selen. Je také dobrým zdrojem sacharidů, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza, maltóza a některé karbohydráty na bázi škrobu. Prostě fajn složení.

Zajímavost: Říká se, že jeden druh makadamových ořechů má nejtvrdší skořápku na světě.

Zdravotní přínosy a benefity makadamových ořechů

Pravidelná konzumace ořechů má prokazatelně pozitivní vliv na zdraví. Tyto sladké, krémové, křupavé a luxusní ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků. Ale makadamové ořechy také obsahují řadu výživných a zdraví podporujících živin. To z nich potenciálně dělá důležitou součást naší každodenní stravy. Vyvážená strava obsahující makadamové ořechy podporuje dobré zdraví a dlouhověkost.

A jak jsme uvedli, tento článek se zaměří na makadamové ořechy z pohledu zdraví.

Na co jsou tedy dobré?

  1. Srdeční onemocnění

Makadamové ořechy jsou 100% bez cholesterolu a jsou velmi přínosné pro snížení hladiny špatného LDL cholesterolu. Tyto ořechy jsou bohaté na zdravé mononenasycené tuky, o kterých se říká, že jsou kardioprotektivní právě díky snižování hladiny cholesterolu (pomáhají čistit tepny). Makadamové ořechy také snižují hladinu triglyceridů a snižuje riziko koronárních onemocnění.

  1. Obsah antioxidantů

Další zdravotní přínosy makadamových ořechů pochází z jejich vysokého obsahu flavonoidů. Flavonoidy, které se v těchto rostlinách vyskytují přirozeně, pomáhají předcházet poškození buněk a chrání je před toxiny životního prostředí. Tyto flavonoidy se v našem těle přeměňují na antioxidanty. A právě tyto antioxidanty vyhledávají a zničí volné radikály a chrání naše tělo před různými nemocemi a určitými typy rakoviny, mezi něž patří rakovina prsu, děložního čípku, plic, prostaty a žaludku. A to je pecka.

  1. Jako podpora hubnutí

Lidé se obvykle vyhýbají konzumaci makadamových ořechů, protože si myslí, že jsou nabité tuky a cholesterolem. Chyba lávky. Tuky v těchto ořeších jsou mononenasycené, podporují úbytek hmotnosti. Makadamové ořechy jsou bohaté na kyselinu palmitolejovou a omega 7 mastné kyseliny, který poskytuje stavební bloky pro enzymy, kontroluje spalování tuku a potlačuje chuť k jídlu. Kyselina palmitolejová zrychluje metabolismus tuků a snižuje jejich ukládání.

vyr_393IMG_20150415_101714

  1. Obsah bílkovin

Tyto výtečné oříšky mají významný obsah bílkovin. A právě bílkoviny jsou nezbytnou složkou naší stravy – tvoří svaly a pojivovou tkáň v našem těle. Proteiny jsou součástí naší krve a působí pozitivně na naše zdraví. Pomáhají také udržovat zdraví vlasů, nehtů a pokožky.

  1. Dietní vláknina

Makadamové ořechy obsahují asi 7% vlákniny. Dietní vláknina podporuje sytost, pomáhá trávení, pomáhá se zácpou zácpou a s dalšími problémy, které souvisí s trávením.

  1. Zdraví kostí

Fosfor v makadamových oříšcích hraje v našem těle různé role včetně mineralizace kostí a zubů, u metabolismu, absorpce a transportu živin. Vápník také pomáhá při tvorbě zubů a kostí. Mangan v těchto oříšcích pomáhá tělu při vytváření nové kostní tkáně, takže kosti zůstávají silné, i když stárnete. Omega 3 zase zabraňují osteoporóze a snižují závažnost artritidy. Takže vaše kosti vám rozhodně poděkují, když si budete pravidelně tyto oříšky dávat.

  1. Pro zdraví mozku

Makadamové ořechy podporují zdraví nervového systému. Měď v oříšcích pomáhá vytvářet neurotransmitery, chemické látky, které naše mozkové buňky používají k vysílání chemických signálů. Takže vám za konzumaci těchto oříšků poděkuje i váš mozek ????

  1. Zdroj kyseliny olejové

Olej z makadamových ořechů je bohatý na kyselinu olejovou, která hraje důležitou roli při snižování zánětu a zlepšování paměti. Pomáhá také snižovat příznaky astmatu a hraje roli při snižování úrovně špatného LDL cholesterolu v těle (i při zvyšování hladin HDL “dobrého” cholesterolu). Tato mastná kyselina je také prospěšná pro zdraví pokožky, protože má vynikající hydratační a regenerační vlastnosti.

  1. Zlepšují absorpci živin v těle

Jak již bylo zmíněno dříve, olej z makadamových ořechů má vysoký obsah mononenasycených mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou důležité pro dobré zdraví, protože pomáhají zlepšovat absorpci různých živin v těle, například jsou to vitamíny rozpustné v tucích.

  1. Zvyšuje kostní, buněčnou a tkáňovou pevnost

Olej z makadamových ořechů hraje také zásadní roli při udržování silných kostí, buněk a tkání těla. Je to díky tomu, že je velmi bohatý na hořčík. Tento minerál také poskytuje podporu svalových a nervových funkcí + pomáhá při stabilizaci srdečního rytmu.

Autor: Tým rehabilitace.info