Není kakao, jako kakao

Kakao a čokoládu budete mít určitě rádi, aniž byste si jejich benefity uvědomovali a věřím, že se jejich konzumace po přečtení tohoto článku zvýší.

Kakao získáváme ze semen kakaovníku pravého (Theobroma cacao), v jehož plodech se ukrývají semena - kakaové boby, které se následně drtí, odstraní se od nich tuk, nebo kakaové máslo. Tato hmota se následně suší a rozemele na jemný prášek.

Jako první se používalo ve Střední Americe, do Evropy ho pak zavedli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si získal oblibu jako lék na podporu zdraví.

Právě kakao je hlavní surovinou pro výrobu čokolády, má hořkou chuť a můžeme v něm nalézt lehký nádech ovoce, koření, ořechů, nebo dřeva, záleží, kde daný strom vyrůstal.

Účinné látky

Polyfenoly

Kakao je bohaté na polyfenoly, což jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty spojeny s řadou zdravotních výhod, kde patří snížení zánětu, lepší průtok krve, nižší krevní tlak a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

Řadíme mezi ně i flavonoidy a flavonoly. Flavonoidy jsou spojeny s mnoha zdravotními výhodami, jako například nižší výskyt srdečních chorob, některých druhů rakoviny, nebo slouží jako prevence proti mentálnímu úpadku. Flavonoly zlepšují zdraví cév a chrání před UV zářením. (1)

Zpracování kakaa na čokoládu, nebo na jiné produkty však může obsah polyfenolů výrazně snížit.

Minerální látky

V kakau nalezneme i velké množství minerálních látek jako jsou magnesium, železo, měď, zinek, draslík, vápník atd.

Efekty na zdraví

Nižší krevní tlak

Věděli jste, že ať už kakao, nebo tmavá kvalitní čokoláda vám může pomoci snížit krevní tlak? Tento účinek byl poprvé zaznamenán u obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli tím pádem mnohem nižší krevní tlak, než jejich příbuzní, kteří kakao nepijí.

Snížení krevního tlaku je zapříčiněno flavanoly v kakau, které zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi.

Snížení rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice

Jak jsme si zmínili, flavanol obsažený v kakau zlepšuje hladinu oxidu dusnatého ve vaší krvi, což uvolňuje a rozšiřuje vaše tepny, cévy a zlepšuje průtok krve.

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje „špatný“ LDL cholesterol, má účinek na ředění krve podobný aspirinu, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Tyto vlastnosti byly spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové mrtvice.

Snížení únavy

Vysoký obsah flavanolu pomáhá snížit únavu u pacientů s roztroušenou sklerózou. Kromě vysokého obsahu flavanolu je kakaový prášek také bohatý na hořčík. Zvýšení příjmu hořčíku je snadný a přirozený způsob, jak snížit únavu a vyčerpání.

Zdravé střevo

Kakaový prášek obsahuje hodně vlákniny, která stimuluje trávicí enzymy těla a pomáhá vstřebávat živiny, zlepšuje trávicí funkci, zdraví střev.

Růst svalů a regenerace

Kakao je také zdrojem draslíku a hořčíku. Draslík pomáhá podporovat normální funkci svalů. Udržování dobrého toku kyslíku do všech našich orgánů, svalů a tkání je klíčem k atletickému výkonu a zotavení po tréninku

Tip: Zkuste kakao přimíchat do svého smoothie před nebo po tréninku. Díky vysokému obsahu hořčíku a draslíku je také bohatý na elektrolyty, které dále podporují regeneraci svalů. 

Eliminace stresu

Konzumace tmavé čokolády a kakaa může pomoci snížit úzkost, pozitivně ovlivnit náladu a zmírnit příznaky deprese.

V zajímavé studii UCL z roku 2019 testovali 13000 dospělých osob v USA s depresivními příznaky. Zjistilo se, že lidé, kteří jedli tmavou čokoládu za posledních 24 hodin, měli o 70% menší pravděpodobnost, že budou hlásit pocity deprese.

Hořčík a draslík, jsou také látky nezbytné pro normální psychologické funkce a běh nervového systému. Můžou sloužit jako lék na úzkost, apatii, depresi, bolesti hlavy, nejistotu, podrážděnost, neklid atd.

A jelikož je kakao bohaté na tyto látky,  pomůže v boji proti stresu, uvolnění a udržení pocitu klidu

Pocit štěstí

Krom toho, že pomáhá v boji proti stresu, se při konzumaci kakaa budete cítit jednoduše šťastnější! Je to zapříčiněno seskupením prospěšných přírodních sloučenin, včetně: serotoninu, endorfinů, fenylethylaminu, tryptofanu a anandamidu, které zlepšují náladu a vytvářejí pocity euforie.

Vliv na zdraví mozku

Bylo prokázáno, že flavonoidy v kakau a čokoládě mají pozitivní vliv na mozek - pomáhají zlepšovat různé typy kognitivních a vizuálních úkolů, podporují produkci neuronů, funkci mozku a zlepšovat průtok krve a zásobování mozkové tkáně.

Je to výsledek efektivnějšího prokrvení různých nervových tkání, které regulují a kontrolují tělesné funkce a aktivitu. 

Jedna studie zdravých dobrovolníků ukázala, že po pouhých 5 dnech konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu došlo ke zlepšení průtoku krve do mozku.  

Kromě toho podobná studie vědců ukázala, že denní konzumace kakaových flavanolů zlepšila myšlení u starších dospělých s mírným kognitivním poškozením.

Anti-age efekt

Kakao díky vysokému obsahu antioxidantů může také působit proti nebo zpomalit proces stárnutí. Nejen, že vaše vnitřnosti budou těžit z anti-stárnoucích schopností kakaa, ale budete dokonce vypadat a cítit se mladší. 

Redukce hmotnosti

Kakao pomáhá regulovat spotřebu energie, snižovat chuť k jídlu a zvyšovat pocit plnosti. Díky jeho vysokým antioxidačním vlastnostem může sloužit jako prevence diabetu, obezity a jiných kardiovaskulárních onemocnění.

Neznamená to však, že když sníte tabulku čokolády, tak zázračně začnete pálit více energie. (Bohužel)

Jen tím chci naznačit, že pokud kvalitní kakaové výrobky zařadíte do svého jídelníčku, můžete z jejich benefitů těžit i při snaze o redukci hmotnosti.

Zdraví zubů a pokožky

Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, anti-enzymatické a imunitní stimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví úst.

Bylo také prokázáno, že dlouhodobé požití kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky, zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky.

Máme tady spoustu zdraví prospěšných účinků, ale může mít konzumace kakaových výrobků i nějaké negativní?

Kakaové boby obsahují simulanty kofein a theobromin, což je na jednu stranu výhoda, ale při nadměrné konzumaci může způsobit nepříznivé účinky jako jsou úzkosti, nervozita, nebo potíže se spánkem. Vše se odvíjí od vaší individuální citlivosti na kofein, ale v normálním množství by se tyto nepříznivé účinky neměly vyskytovat.

Kakaové boby

Většinou se setkáváme s kakaovou drtí, což jsou malé kousky drcených kakaových bobů, které mají nahořklou, čokoládovou chuť.

Kakaové boby se po sklizni suší, poté se fermentují a poté praskají, při čemž vzniká kakaová drť.

Tyto kousky kakaové drti jsou nabité živinami, které prospívají zdraví. Patří mezi nejméně zpracované kakaové výrobky a mají nízký obsah cukru, což z nich dělá zdravější alternativu pro milovníky čokolády. Jsou dobrým zdrojem vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, díky kterým můžeme cítit pocit plnosti.

Kakaové boby jsou nabité antioxidanty, mají větší obsah flavonoidů, než jakékoli jiné potraviny.

V jedné porci (cca 28g) kakaové drti nalezneme:

  • Kalorie: 175
  • Bílkoviny: 3 gramy
  • Tuk: 15 gramů
  • Vláknina: 5 gramů
  • Cukr: 1 gram
  • Železo: 6% referenčního denního příjmu (RDI)
  • Hořčík: 16% RDI
  • Fosfor: 9% RDI
  • Zinek: 6% RDI
  • Mangan: 27% RDI
  • Měď: 25% RDI

Není čokoláda, jako čokoláda!

I u čokolády bychom měli dbát na její kvalitu, původ, složení a hlavně obsah kakaa. (alespoň 70%)

Co se týče složení, tak jako u všech potravin vyhledávejte takové, kde je použito jen pár surovin. Nechceme tam celý nákupní seznam!

U kvalitní čokolády by mělo složení být v pořadí: kakaová hmota, kakaové máslo, cukr (kokosový, třtinový, nebo nějaký sirup), dále může být doplněno o nějaké oříšky, vanilku, semínka, pomerančovou kůru atd.

Tip: Zkuste si při práci dát pár kostiček kvalitní čokolády, nejen že budete mít skvělou náladu, ale práce půjde hezky od ruky!

 

 

autor: Tereza Kozubková, Matěj Veselý - brainmarket.cz