Proč užívat vitální houby

Houby jsou často podceňovány kvůli tomu, že nemají údajně žádnou nutriční hodnotu. To je však bohužel pouze rozšířený mýtus. Je pravda, že houby jako takové nemají mnoho kalorií a nemůžou se pochlubit tak sytými barevnými odstíny (které u většiny potravin odkazují na jejich bohatost na antioxidanty a další živiny), jako například borůvky nebo červená řepa. Navzdory svým nenápadným, neutrálním béžovým barvám mají houby obrovskou koncentraci živin a účinných látek, které v takové podobě v jiných potravinách ani nenajdete. Vitální houby mají rozhodně velký potenciál.

CO TO TY HOUBY VLASTNĚ JSOU – ROSTLINA NEBO ŽIVOČICH?

Houby sice běžně řadíme mezi zeleninu, ale s jejich zařazením to není zas až tak jednoduché. Dlouhou dobu je vědci řadili mezi rostliny, ale po určité době se zjistilo, že jsou houby spíše podobné živočichům a s rostlinami toho zase tolik společného nemají – liší se vzhledem, stavbou těla, chemickým složením i způsobem života. Na rozdíl od rostlin nemají klasické kořeny ani listy, nekvetou a neprovádí fotosyntézu. S živočichy je pak pojí to, že obsahují chitin podobně jako hmyz a také biologicky aktivní látku serotonin. Nicméně ani do skupiny živočichů houby nejde pořádně zařadit, proto si prozatím existují ve své specificky pro ně vyhrazené houbové skupině.

Reishi-510x286

CO VITÁLNÍ HOUBY OBSAHUJÍ?

Poměr účinných látek se v každém druhu houby liší (podrobně se na každou z nich podíváme v nějakém dalším článku). Obecně jsou ale houby, které jsou označovány jako vitální nebo také funkční, bohaté na mnoho látek, které slouží k tomu, aby je chránily před jinými houbami, bakteriemi a škůdci. Z jejich antibakteriálních, antivirových a antimykotických účinků pak může výborně čerpat i člověk.

Jednou z nejhodnotnějších živin, obsažených ve vitálních houbách, jsou antioxidanty ergothionein a glutathion. Tyto silně antioxidační sloučeniny snižují množství oxidačního stresu v našem těle, který poškozuje naše buňky a DNA. Další důležité obsažené sloučeniny jsou polysacharidy, včetně beta-glukanů, které mají mají silně podpůrné účinky na imunitní systém. I když jsou aktuálně stále předmětem studií, uvažuje se o nich jako o možné náhradě antibiotik, ale bez nežádoucích vedlejších účinků, jako je například narušení střevního mikrobiomu. Navíc fungují na jiném principu než antibiotika, takže nehrozí, že si na ně bakterie vypěstují rezistenci. Další bioaktivní složkou jsou triterpeny, jako je kyselina ganoderová, kyselina lucidenová a steroly. Triterpeny mají prokazatelně protizánětlivé, protirakovinné a radioprotektivní účinky. V houbách je dále ve větším množství zastoupen selen, vitamín C, vitamíny z řady B a (pokud jsou vystaveny slunečnímu záření nebo jsou sušeny na slunci) také vitamín D.

Lions-mushroom-510x272

NEJČASTĚJŠÍ MÝTY O HOUBÁCH.. 

Mýtus o nulové nutriční hodnotě hub snad padnul už na začátku článku. Pojďme se podívat na zoubek těm dalším rozšířeným mýtům.

Mýtus č. 1: všechny houby způsobují kandidózu (kvasinkovou infekci)

Houby mají špatnou pověst u zastánců protikvasinkových diet, protože mohou údajně zhoršovat kvasinkovou infekci. Ve skutečnosti většina druhů vitálních hub, jako například shiitake, pomáhá proti kvasinkám bojovat – podporují reakci imunitního systému proti patogenům a jejich antimykotické účinky pomáhají tělu bojovat proti plísním i kvasinkám.

Mýtus č. 2: vitální houby mohou způsobit autoimunitní onemocnění

Ano, vitální houby dokáží podpořit imunitní systém. Fungují však jako pravé adaptogeny – přizpůsobí se stavu a situaci, ve které se naše tělo zrovna nachází a dají mu to, co zrovna potřebuje. Dokáží tedy podpořit oslabenou imunitu, ale zároveň také i pomáhají regulovat přehnané reakce imunitního systému. Jsou proto výborným podpůrným prostředkem i u autoimunitního onemocnění a alergií.

Mýtus č. 3: všechny houby jsou jedovaté

Tento mýtus je popravdě rozšířen spíše v zahraničí. My však jako národ vášnivých houbařů víme, jak to s tou jedovatostí hub je. Existuje malá skupina jedovatých nebo halucinogenních hub, nicméně převažují houby nejedovaté, které jsou nám naopak prospěšné. Mezi funkčními houbami samozřejmě žádnou jedovatou nenajdete. To by byla trochu kontraproduktivní funkční houba :).

Mýtus č. 4: neexistují žádné vědecké studie, které by benefity vitálních hub potvrzovaly

Naopak, za posledních 10 let proběhlo více než 100 tisíc různých studií, potvrzujících pozitivní účinky funkčních hub. V Asii jsou vitální houby uznávané prakticky už od počátků ajurvédy. Kromě výzkumů tedy pro funkční houby mluví i to, že je už po tisíce let používají starobylé kultury na posílení celého těla i jako podpůrný prostředek proti různým neduhům.

Chaga-510x267

NEJOBLÍBENĚJŠÍ VITÁLNÍ HOUBY A JEJICH ÚČINKY:

  • Cordyceps – v přírodě roste na úpatí Himálají a je velmi těžké ho získat. Cordyceps zvyšuje energii a podporuje výkon, je proto více než vhodný pro sportovce a všechny, kteří mají zvýšenou fyzickou zátěž. Existuje celá řada studií potvrzujících pozitivní vliv cordycepsu na sportovní výkonnost. Čínská studie z roku 2004 prokázala, že zlepšuje využití kyslíku u sportovců až o 50 %. Na cordyceps dokonce přísahají himálajští šerpové, kteří si z něj připravují čaj a tvrdí, že právě díky němu se jim daří opakovaně vystoupat na Everest bez kyslíku. Několik studií také prokázalo, že cordyceps pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu. Dostatečná hladina testosteronu je potřebná nejen pro budování svalové hmoty, ale také pro energii a zdravou sexuální funkci. Cordyceps ostatně využívala tradiční čínská medicína k léčbě sexuálních dysfunkcí a na zvýšení životní energie už od starověku.
  • Čaga – byla dříve hojně využívaná v Rusku, odkud také pochází (roste na kmenech bříz). Jednu dobu dokonce patřila mezi ruské státní tajemství, na její účinky spoléhal národní tým vzpěračů. Čaga totiž obsahuje rostlinné steroly, které jsou považovány za přírodní steroidy. Podobně jako cordyceps podporuje udržování zdravé hladiny testosteronu, stabilní hladinu energie po celý den, výdrž a celkovou životní vitalitu.
  • Reishi – jinak také “houba nesmrtelnosti” má významné účinky na imunitní systém, podporuje funkci jater a celkovou detoxikaci organismu. Reishi působí také výborně na pokožku – díky vysokému obsahu různých druhů antioxidačních látek, beta-glukanů a triterpenů podporuje buněčnou obnovu, hydrataci a elasticitu. Její protizánětlivé účinky pomáhají zmírňovat různé zánětlivé projevy, zarudnutí, podráždění a suchost. Je také antimikrobiální, antialergenní a působí i jako antihistaminikum, díky tomu se výborně hodí na harmonizaci alergické a přecitlivělé pleti, ale i jako podpora při jednorázových kožních problémech, jako je spálení od slunce, štípance od hmyzu nebo různé kožní vyrážky.
  • Lví hříva – neboli hericium je houba s podivným střapatým vzhledem, podle kterého získala své jméno. Jinak se jí přezdívá také „houba horských kněží“ – buddhističtí mnichové používají prášek ze lví hřívy na podporu paměti a zvýšení koncentrace během meditace. Když se podíváme na účinky lví hřívy z hlediska vědy, zajímavý je její podpůrný efekt na NGF (Nerve Growing Factor, česky nervový růstový faktor), který je zodpovědný za správnou činnost neuronů a tím pádem i přenos, zpracování a ukládání informací. Lví hříva je tedy skvělá pro studenty a všechny duševně pracující nebo když se prostě potřebujete víc soustředit na práci, čeká vás těžká zkouška nebo píšete třeba esej.

Cordyceps-510x317

NA CO SI DÁT POZOR PŘI VYBÍRÁNÍ DOPLŇKŮ S FUNKČNÍMI HOUBAMI

Funkční houby jsou v poslední době v oblasti výživy velkým trendem a s rostoucím množstvím různých doplňků stravy je čím dál tím těžší se v nich orientovat a vybrat si ten pravý.

Při výběru doplňků stravy a to nejen těch z funkčních hub se můžete držet těchto 4 bodů:

  1. BIO kvalita – bio certifikace je jedna z prvních věcí, na kterou je důležité se dívat zejména u doplňků stravy z hub. Houby jsou totiž velice porézní a absorbují všechno ze svého prostředí – to dobré i to špatné, což znamená, že do sebe mohou snadno natáhnout pesticidy, fungicidy, těžké kovy a další toxiny používané při neorganickém pěstování, které pak v sobě kumulují. Mushrooms 4 Life se mohou pochlubit přísným certifikátem od Organic Soil Association, pro jehož získání musí splňovat opravdu přísné standardy.
  1. Kredibilita – kdo za výrobou těchto doplňků stojí? Doplňky stravy od Mushrooms 4 Life navrhuje a formuluje celosvětově uznávaný odborník na houby Martin Powell. Za značkou Living Nutrition stojí zase nutriční terapeut Graham Botfield, který pro formulaci svých produktů využívá znalosti moderní medicíny v kombinaci se svými obsáhlými znalostmi z naturopatie. Living Nutrition zakládá své produkty na fermentaci bylinek a hub. Tato starodávná, ale stále aktuální technika zvyšuje nutriční hodnotu i vstřebatelnost účinných látek.
  1. Transparentnost – aneb odkud houby pocházejí? Mnoho výrobců potravinových doplňků nepřiznává původ a zdroj složek, které používají. Je nesmírně důležité vědět, odkud houby pocházejí, kde se pěstují a jaká je úroveň jejich pěstování. Mushrooms 4 Life spolupracuje s renomovanými pěstiteli z míst, kde se tyto houby tradičně pěstují a používají. Houby a extrakty z hub od této značky pocházejí z celého světa, včetně Severní Ameriky, Asie a dokonce i Sibiře. 
  1. Udržitelnost – většina funkčních hub je bohužel velmi vzácným a díky svým unikátním benefitům také velmi žádaným zbožím. Jejich nešetrný sběr může je nebo jejich okolí poškodit nebo úplně zničit. U suplementů z divoce rostoucích hub je proto důležité věnovat pozornost i tomu, zda byl jejich sběr šetrný a udržitelný s důrazem na jejich obnovu. Některé houby pak poskytují stejné benefity, i když jsou pěstovány uměle, jako například cordyceps, který platí v Číně za nejdražší houbu a hon za jeho sběrem by mohl mít nevratné následky na jeho ekosystém. Na druhou stranu třeba u čagy je podstatné, aby rostla ve svém přirozeném prostředí – na břízách, z kterých právě získává mnoho účinných látek. V tomto případě je pak velice důležitá spolupráce se zkušenými pěstiteli a sběrači, kteří se ujistí, že nedojde k poškození stromů při sběru ani k narušení samotného podhoubí.

FUNKČNÍ HOUBY PRO KRÁSNOU PLEŤ

Funkční houby mají spoustu přímých i nepřímých benefitů na naši pleť, vlasy i nehty. Díky redukci stresu, podpoře zažívání a harmonizaci hormonálního systému eliminují spoustu projevů, které by jejich špatná funkce na pleť jinak měla. Znáte to sami nejspíše velice dobře – jak v těle něco nefunguje, nejdříve je to vidět právě na pleti. Kromě toho jsou vitální houby bohaté na antioxidanty, beta-glukany, vitamíny, minerály a další mikroživiny, které jsou pro krásnou pleť nezbytné. Vitální houby můžete aplikovat i přímo na pleť. Lžička extraktu v prášku obohatí domácí masku o další živiny i účinky. Pro aplikaci přímo na pleť se hodí hlavně čaga, která je kromě antioxidantů bohatá také na zinek, minerál, který je pro správnou funkci pleti naprosto nezbytný. Další “pleťovou” houbou je shiitake – obsahuje kyselinu kojovou, která má skvělé rozjasňující účinky, sjednocuje tón pleti a dokonce pomáhá minimalizovat pigmentové skvrny a drobné jizvičky. Dále obsažený L-ergothionein je velmi silný antioxidant, který zabraňuje poškození buněk a zvyšuje elasticitu pokožky

Na sílu hub nedá dopustit ani formulátorka božské značky Lovinah, Joy Eckhart, která do své věhlasné anti-age masky Chocolate Truflle přidává rovnou několik druhů aktivních hub – čagu, černý a bílý (extra vzácný) lanýž, hlívu ústřičnou a rosolovku řasotvarou. Konkrétně lanýže jsou doslova nabité silnými enzymy, antioxidanty, bílkovinami, vlákninou a minerálními prvky, jako jsou vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, sodík, mangan, selen. Dále obsahují omega 3 a omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou. Především vitamin B1 neboli thiamin, který se v lanýžích vyskytuje, pomáhá zlepšit prokrvení pleti. Díky tomu se zkvalitňuje nejen zásobování živin, ale pokožka také získává zářivý a mladistvý vzhled. Černý lanýž má zase schopnost blokovat tvorbu melaninu a díky tomu pomáhá redukovat tmavé kruhy pod očima, pigmentové skvrny a celkově sjednocovat odstín pleti. 

Autor: Pravébio.cz