7 důvodů proč pít čaj Matcha

Zelený čaj matcha je pokládán za mnohem lepší variantu než běžný zelený čaj; když pijete matcha, požíváte celé lístky, a ne jen uvařenou vodu. Matcha má svůj původ v japonské kultuře a je považován za nejkvalitnější práškový zelený čaj. Lístky se sbírají z vršků zastíněných rostlin druhu Camellia sinensis, následně se napařují, zbavují stonků a suší, než jsou rozemlety na velmi jemný práškový zelený čaj matcha; ten je pak skladován a chráněn před světlem a kyslíkem, aby se zachovala jeho zářivá zelená barva a antioxidační vlastnosti.

7 plusových bodů pro matcha

1) Zdroj katechinů (EGCG)

Antioxidanty katechiny jsou nejúčinnější a nejvíce prospěšné pro naše tělo. Zelený čaj matcha je výborným zdrojem jednoho specifického katechinu zvaného epigallokatechin gallát (EGCG).

2) Spalování kalorií

Zelený čaj matcha umí nabudit metabolismus a pomoci při spalování přebytečného tělesného tuku asi čtyřikrát rychleji, než je běžné, a to bez negativních vedlejších účinků, jako je zrychlený srdeční tep a vysoký krevní tlak.

3) Detoxikace těla

Proces výroby zeleného čaje matcha z rostliny Camellia sinensis vyžaduje zakrytí lístků před slunečním světlem, čímž se v nich zvýší produkce chlorofylu. Výsledný vysoký obsah chlorofylu nejen že dodává tomuto čaji jeho krásně jasnou zelenou barvu, ale rovněž z něj dělá silný detoxikační prostředek, který má schopnost „vypláchnout“ z těla těžké kovy a chemické toxiny.

4) Pomoc při posilování imunitního systému

Katechiny nacházející se v tomto čaji mohou podpořit fungování imunitního systému. Jedna miska zeleného čaje matcha poskytne dostatečné množství živin, jako jsou draslík, vitamíny A a C, železo, bílkoviny a vápník.

5) Dostatek energie

Matcha obsahuje čajový kofein tein, který je pro tělo šetrnější než kofein obsažený v kávě. Uvolňuje se navíc postupně až šest hodin, takže vás nečeká žádný výkyv jako u kávy nebo energetických nápojů.

6) Navozuje pocit klidu

Přítomnost aminokyseliny L-theanin v lístcích použitých k výrobě zeleného čaje matcha stimuluje produkci alfa vln v mozku, čímž navozuje pocity klidu a uvolnění bez pocitu ospalosti.

7) Posiluje paměť a koncentraci

L-theanin produkuje hormony jako dopamin a serotonin, které zlepšují náladu, posilují paměť a podporují lepší koncentraci.

 

zdroj: matchatea.cz