Co je to lepek?

Lepek je přírodní bílkovina, která se vyskytuje v pšenici a příbuzných obilovinách. To znamená, že je obsažena také ve všech potravinách vyrobených z obilovin obsahujících lepek.

Typy obilovin obsahujících lepek 

  • Pšenice
  • Žito
  • Špalda
  • Ječmen
  • Zelená špalda
  • Oves (s výjimkou ovsa certifikovaného jako bezlepkový)
  • Pšenice jednozrnka
  • Pšenice dvouzrnka
  • Kamut
  • Tritikále

Mezi potraviny obsahující lepek patří mouka, pšeničný škrob, strouhanka, těstoviny, müsli a všechny druhy pečiva, od sušenek až po preclíky. Lepek se ale do mnoha potravin dostává také během zpracování nebo je do nich přidáván jako pojivo.

Lepek má sice jen zanedbatelnou výživovou hodnotu, ale jeho fyziologické a technologické vlastnosti jsou velmi užitečné při zpracovávání mouky. Právě díky lepku se z mouky spojené s vodou stává lepkavé těsto. Lepek také dává těstu pružnost, drží ho pohromadě a propůjčuje chlebům a dalším typům pečiva jejich křupavost.

Proč je pro někoho lepek těžko stravitelný?

V mnoha případech je nesnášenlivost lepku vyvolána dědičnými faktory. Může jí ale přispět také imunitní systém, prodělané infekce nebo stravovací návyky. Nesnášenlivost lepku má mnoho různých podob, ale v zásadě se dá rozdělit do tří kategorií: celiakie, citlivost na lepek nebo pšenici a alergie na pšenici. Ačkoliv se tyto termíny velmi často zaměňují, spadají pod ně úplně jiná onemocnění s velmi odlišnými symptomy i způsobem léčby.

Mezi nejčastější obtíže lidí trpících nesnášenlivostí lepku patří bolesti břicha, průjem nebo bolesti hlavy. Dalšími obvyklými příznaky mohou být i bolesti svalů a kloubů.

Ještě předtím, než se rozhodnete vzdát se jednou provždy chleba a pizzy, je ale vhodné se nechat odborně vyšetřit. Specializovaný lékař dokáže stanovit, zda máte nesnášenlivost lepku, a pokud ano, kterého typu. Všechny tři formy nesnášenlivosti ale mají jedno společné: bylo prokázáno, že bezlepková dieta u nich dokáže symptomy pacientů zmírnit.

 

zdroj: schaer.com