7 pozitivních vlivů kimchi

Korejský všelék kimchi je doslova nadupané cennými látkami. Jeho konzumací tedy děláte dobře nejen svým chutím, ale také svému zdraví. Korejci jej berou jakou národní poklad a lék na dlouhověkost.

Zlepšuje funkce trávicího systému

Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravou střevní mikroflóru. Kimchi tedy funguje jako probiotikum, čistí střeva od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy.

Snižuje hladinu cholesterolu

Česnek, který se do kimchi přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob.

Má antioxidační účinky

Kimchi je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému.

Posiluje imunitní systém

Kimchi obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému.

Prospívá diabetikům

Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimchi nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně.

Chrání před rakovinou

Zelí obsažené v kimchi obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimchi podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže.

Podporuje hubnutí

V žádném případě nebudeme tvrdit, že konzumací kimchi zhubnete. Nicméně kimchi obsahuje zdravou bakterii Lactobacillus kimchi, která zmírňuje chuť k jídlu a reguluje hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.

Negativní účinky na zdraví kimchi nejsou známy. Negativem může být maximálně to, že se jedná o relativně hodně pálivé jídlo. Míru ostrosti však lze zmírnit přidáním menšího množství pálivého koření. Docílit se tak dá velmi jemné pikantní chuti.

autor: slimming.cz