Očista těla od škodlivin..

Už jste to slovo určitě také slyšeli, možná jste přemýšleli, co přesně znamená. Nebo jste v tom naopak už zkušení a dělá to vašemu tělu i psychice moc dobře. Řeč je o detoxikaci, neboli očistě těla. A nejen těla – i mysli, domácnosti, šatníku,… Je zkrátka dobré mít všude pořádek, protože vše je spolu provázané. Ono to pak skutečně jde ruku v ruce – když se čistíte zevnitř, už nebudete chtít nepořádek všude kolem sebe. Ani ve své mysli. Na jaře a na podzim je nejlepší období, kdy se do takového velkého úklidu pustit. Pojďme si společně říct o detoxikaci několik slov.

Co je to detoxikace a jak poznám, že ji potřebuji?

Naše tělo je velmi moudré, a pro svou očistu má určité mechanismy a orgány, které nás zbavují škodlivin. Jedná se především o játra, která filtrují veškeré toxiny ze stravy a z léků. Střeva mají za úkol vše z těla odvádět a lymfatický systém, který zachytává cizorodé toxiny, mikroorganismy a vstřebává tuky.

Ale jsou tu samozřejmě i další orgány, vše je spolu provázáno.

Jak poznáte, že je na čase své tělo očistit? Pokud se delší dobu cítíte bez energie, nafouklí nebo nateklí, trpíte častými infekcemi a psychicky vám není dobře, zpozorněte. To opravdu není v pořádku a je na čase s tím něco udělat, svému tělu ulevit a dostat ho opět do formy.

Vše v našem organismu je spolu propojené a pracuje v maximálním souladu. 

Své o tom ví především tradiční čínská medicína, která pracuje s orgánovými hodinami a se vzájemně souvisejícími orgány.

Top potraviny pro detox:

Zelené potraviny:

Chlorella, Spirulina, Mladý ječmen, Mladá pšenice a další. Potraviny bohaté na vitamíny, minerály, enzymy a vlákninu příznivě ovlivňují naše zdraví. Jsou skvělé pro vegetariány, protože obsahují dostatek proteinů.

Zelené superpotraviny pomáhají efektivně odbourávat nežádoucí toxiny. Poutají je na sebe a přirozenými cestami je odvádějí z těla pryč.

Jejich důležitou součástí je chlorofyl, tj. zelené barvivo, které má zajímavé benefity pro naše zdraví.

Vláknina:

Vláknina podporuje zdravé zažívání a pomáhá očistit zejména naše střeva. Přirozeným zdrojem je zelenina, ovoce, luštěniny a ořechy. Vlákninu naopak nezískáme ze živočišných zdrojů.

Oblíbeným zdrojem vlákniny je Psyllium, neboli Jitrocel indický, ale i mletá lněná semínka nebo jablečná vláknina.

Doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka stanovena na 30-35 gramů.

Detoxikační bylinky a koření:

Očistnou schopnost mají i některé bylinky a koření.

Mezi ty nejznámější patří zejména kopřiva, která pomůže s pročištěním krve a obsahuje minerální látky, ostropestřec nebo pampeliška, které pomohou pročistit játra a žlučník, aloe vera, které kromě očisty podpoří i imunitu a spousta dalších.

Z koření vsaďte na kurkumu, zázvor nebo chilli.

Pomocníci pro krásnou postavu:

Naše tělo funguje jako přesný stroj, který zvládá úžasné věci, ale je potřeba ho živit tím správným palivem.

Jako krátkodobou náhradu klasického jídla můžete využít dietní jídla, která zahrnují celý komplex důležitých látek, živin, bílkovin pro organismus. Jídlo připravíte během pár vteřin a přesně víte, kolik energie do sebe dostanete. Toho se s oblibou využívá při redukci hmotnosti.

Upozornění: Rozhodně nikdy nezapomínejte na pestrou a vyváženou stravu, dostatek zeleniny, ovoce a vlákniny.

Jak podpořit „detoxikační“ orgány?

Játra – přirozenou očistu jater podpoří především dostatečný pitný režim, čerstvě vymačkané zeleninové šťávy, citronová šťáva nebo jaterní čaje. Z bylinek se hodí především ostropestřec mariánský.

Střeva – je důležité myslet na naší střevní flóru, posilovat ji, aby byla schopná bojovat s vetřelci a správně zpracovat procházející tráveninu. Ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek – to, v jakém stavu máme střeva, může ovlivňovat i naši náladu. Vhodná jsou probiotika, lněná semínka, psyllium, lehká zdravá strava a dostatek tekutin.

Lymfatický systém – pokud se cítíte oteklí, unavení a podráždění, zpozorněte. Na vině může být stagnující lymfa. Potom je fajn zajít si na lymfatickou masáž a lymfu podpořit i bylinnými čaji a tinkturami. Tok lymfy podpoří také mírnější sporty, jako je svižná chůze nebo plavání.

Nejen výše zmíněné, ale i další orgány se společně podílejí na tom, aby udržovaly naše tělo co nejvíce zdravé, čisté a odolné.

Po dobu očisty vynechte mastná, přepálená a nezdravě tučná jídla. Samozřejmostí je vynechání alkoholu a cigaret.

autor: prozdravi.cz