Objevte sílu microgreens

Co kdybyste měli neomezený přístup k rostlině, která v sobě ukrývá živou vodu? Sen se může stát skutečností, stačí si zapamatovat slovo microgreens.

Microgreens jsou mladé výhonky bylinek a zeleniny. Ne zcela přesně se jim říká také klíčky.

Dle výzkumu Marylandské univerzity microgreens obsahují mnohonásobně více živin než dospělé rostliny. V momentě, kdy se semínko proměňuje na novou rostlinku, se totiž z výhonků stává ohromná zásobárna vitamínů, minerálů, bílkovin a enzymů, které rostlinka potřebuje pro svůj růst. A vy můžete všechny tyto živiny využít ve svůj prospěch.

Dva vědecké příklady za všechny

Vitamín C

Nejmenší obsah vitamínu C ve zkoumaných vzorcích byl 20 mg na 100 g, což je téměř dvakrát tolik jako v rajčatech. Nejvyšší obsah vitamínu C byl ve vzorcích červeného zelí – 147 mg na 100 g, což je 183 % doporučené denní dávky. Pro srovnání – stejné množství vzrostlého čerstvého červeného zelí obsahuje 57 mg vitamínu C (dle U.S. Department of Agriculture).

Vitamín E

Obsah α-tokoferolu a γ-tokoferolu (vitamín E) se u testovaných vzorků microgreens pohyboval v rozmezí 7,9–126,8 mg na 100 g. Nejvyšší hodnota byla zaznamenaná u ředkví daikon. Doporučená denní dávka vitamínu E činí 12 mg.

Čím přesně microgreens tělu prospívají?

  • Posilují imunitní systém, psychiku i krásu
  • Pročišťují krev a cévy, napomáhají tak detoxikaci organizmu
  • Podporují trávení
  • Mají silný antioxidační účinek
  • Pomáhají udržet stabilní hladinu krevního cukru
  • V zimě jsou skvělou náhradou umělých vitaminových doplňků

Jak se microgreens pěstují?

Široká nabídka microgreens od AQUAGREEN.FARM vás bude bavit. Krásně barevné, šťavnaté a jemně pálivé microgreens jsou totiž celoročně čerstvé. Díky aquaponickému pěstování spotřebují ve srovnání s tradičním zemědělstvím o 90 % méně vody a stačí jim jen pár metrů čtverečních prostoru. Navíc jsou lokální – pěstují se kousek od Prahy. A k tomu všemu ekologický bonus – obal je vyrobený z kompostovatelného bioplastu.

Lámete si hlavu tím, jak microgreens použít?

Bez omezení! Užijte si je na kváskovém chlebu s máslem, v omeletě, přidejte hrst do salátu nebo rizota, zamotejte microgreens do jarních závitků a sushi, ozdobte jimy polévky a kari, nebo z nich připravte netradiční pesto. Jedinou podmínkou pro zachování živin je – nevařit. Tak hurá na ně!

autor: freshbedynky.cz