7 potravin, které mohou způsobovat akné

Akné je docela běžný problémový stav pokožky, který postihuje téměř 10% světové populace. K rozvoji akné přispívá mnoho faktorů, včetně produkce mazu a keratinu, bakterie na pokožce způsobující akné, hormony, ucpané póry a zánět.

Souvislost mezi stravou a akné byla donedávna kontroverzním tématem, ale nedávný výzkum ukazuje, že strava může hrát opravdu významnou roli v rozvoji akné.

Tento článek uvádí 7 potravin, které mohou způsobit akné. Také se podíváme na to, proč je důležitá kvalita vaší stravy z pohledu zdraví pleti a akné 

lechenie_ugrei_i_pryshei1

 

1. Zpracované, rafinované potraviny a cukry

Lidé s akné mají tendenci více konzumovat rafinované uhlohydráty, než lidé, kteří mají malé nebo žádné akné (zdroj zde).

Potraviny bohaté na rafinované sacharidy jsou například tyto: 

  • Sušenky, sladké cereálie nebo dezerty z bílé mouky
  • Těstoviny z bílé mouky
  • Bílá rýže a rýžové nudle
  • Sodovkové nápoje, sladké nápoje a obecně všechny nápoje slazené cukrem
  • Sladidla jako třtinový cukr, javorový sirup, med nebo agáve

Jedna studie zjistila, že lidé, kteří často konzumovali přidaný cukr, měli o 30% větší riziko vzniku akné, a ti, kteří pravidelně jedli pečivo a sladké pečivo, měli o 20-25% větší riziko. Toto zvýšené riziko může být vysvětleno dopady rafinovaných sacharidů na hladinu cukru v krvi a hladinu inzulínu.

Rafinované sacharidy se rychle vstřebávají do krevního řečiště, což rychle zvyšuje hladinu cukru v krvi. Když hladina cukru v krvi stoupá, zvyšuje se také hladina inzulínu, která napomáhá uvolňování cukrů v krvi z krevního oběhu do buněk.

3123269a9355f5f6ea524244827fb066_cropped_690x464

Vysoké hladiny inzulínu však nejsou vůbec dobré pro osoby s akné. Proč? Inzulín zvyšuje účinnost androgenních hormonů a zvyšuje růstový faktor 1 podobný inzulínu (IGF-1). To přispívá k rozvoji akné tím, že zrychluje růst kožních buněk a zvyšuje produkci kožního mazu (zde je výzkum na toto téma) 

No a na druhé straně nízko glykemická strava, která dramaticky nezvyšuje hladinu cukru v krvi nebo hladinu inzulínu, je spojena se sníženou závažností akné 

Zatímco výzkum na toto téma je velmi slibný, je třeba více porozumět tomu, jak rafinované sacharidy přispívají k rozvoji akné. Nicméně dosavadní data jsou jasná. Čím více takové potraviny jíte, tím více máte akné.

2. Mléčné výrobky

Mnoho studií našlo spojení mezi mléčnými výrobky a závažností akné u dospívajících (třeba tato a tato studie).

Dvě studie (třeba tato studie) rovněž zjistily, že mladí dospělí, kteří pravidelně konzumovali mléko nebo zmrzlinu, měli čtyřikrát větší pravděpodobnost výskytu akné.

Dosud provedené studie však nebyly úplně kvalitní, to je potřeba také poznamenat. Dosavadní výzkum se zaměřil hlavně na teenagery a mladé dospělé a prokázal pouze korelaci mezi mlékem a akné, nikoli příčinnou souvislost. Dosud není jasné, jak může mléko přispět k tvorbě akné, ale existuje několik navrhovaných teorií.

Je známo, že mléko zvyšuje hladinu inzulínu, nezávisle na jeho účincích na hladinu cukru v krvi, což může zhoršovat závažnost akné. To je první teorie. Druhá je pak ta, že kravské mléko také obsahuje aminokyseliny, které stimulují játra k produkci více IGF-1, což bylo spojeno také s vývojem akné.

Přestože existují spekulace o tom, proč konzumace mléka může akné zhoršit, není jasné, zda mléčné výrobky hrají přímou roli. Zdá se, že někdo je na mléko citlivější, než někdo jiný. Je zapotřebí více výzkumu, aby bylo možné zjistit, zda existuje určité množství nebo typ mléka, které může akné zhoršit.

3. Některé potraviny z rychlého občerstvení

Akné je silně spojeno se západní stravou bohatou na kalorie, tuky a rafinované sacharidy. Potraviny z rychlého občerstvení, jako jsou hamburgery, nugetky, párky v rohlíku, hranolky, sladké sodovky a mléčné koktejly, jsou základem typické západní stravy a mohou dost zvyšovat riziko akné.

Jedna studie, která byla provedena na více než 5 000 čínských teenagerech a mladých dospělých zjistila, že strava s vysokým obsahem tuků byla spojena se zvýšeným rizikem vzniku akné, a to až o 43% vyšším rizikem. Pravidelné stravování v rychlém občerstvení pak zvyšuje riziko o dalších 17%. A to asi nechcete.

Dále jedna samostatná studie na 2 300 tureckých mužích zjistila, že časté stravování hamburgery nebo uzeninami bylo spojeno s 24% zvýšeným rizikem vzniku akné.

Není jasné, proč konzumace v rychlém občerstvení může zvýšit riziko vzniku akné, ale někteří vědci navrhují, že to může ovlivnit genovou expresi a měnit hladiny hormonů způsobem, který podporuje vývoj akné. Nebo je to opět o hladině cukru v krvi a inzulínu. Je však důležité si uvědomit, že většina výzkumů v oblasti rychlého občerstvení a akné použila vlastní údaje. Tento typ výzkumu ukazuje pouze vzorce stravovacích návyků a rizika akné a neprokazuje, že rychlé občerstvení přímo způsobuje akné. Je tedy zapotřebí více výzkumu. Ale opět, provedené studie něco ukazují a je potřeba se zamyslet.

Pasta_1523360590

4. Potraviny bohaté na Omega-6 tuky

Strava obsahující velká množství omega-6 mastných kyselin, jako je typická západní strava, byla spojena se zvýšenou úrovní zánětu a akné. Může to být proto, že západní strava obsahuje velké množství kukuřičného a sójového oleje, které jsou bohaté na omega-6 tuky, a málo potravin, které obsahují omega-3 tuky, jako jsou ryby a vlašské ořechy.

Tato nerovnováha omega-6 a omega-3 mastných kyselin tlačí tělo do zánětlivého stavu, který může zhoršit závažnost akné. Naopak, doplnění omega-3 mastných kyselin může snížit úroveň zánětu a bylo zjištěno, že snižuje závažnost akné – třeba doplnění rybího oleje do stravy znamenalo zlepšení stavu akné.

Přestože vazby mezi omega-6 mastnými kyselinami a akné jsou velmi jasné, neexistují žádné randomizované kontrolované studie na toto téma a je zapotřebí dalšího výzkumu.

611f4249cdbfc78660e494f058d597b6-2

5. Čokoláda

Čokoláda je podezřelým spouštěčem akné – vleklé hádky na toto téma se vedou už od dvacátých let 20. století. Několik neformálních průzkumů spojilo konzumaci čokolády se zvýšeným rizikem vzniku akné, to však nestačí k prokázání, že čokoláda způsobuje akné (to by taky prodejci čokolády přišli rychle na buben, že ano).

Nedávná studie zjistila, že muži náchylní k akné, kteří denně konzumovali 25 gramů 99% tmavé čokolády, měli po dvou týdnech zvýšený počet lézí na akné. Další studie zjistila, že muži, kteří dostávali kapsle 100% kakaového prášku denně, měli po týdnu významně více lézí a akné ve srovnání s těmi, kterým bylo podáváno placebo.

Přesný důvod, proč čokoláda může zvýšit tvorbu akné, není jasný, ačkoli jedna studie zjistila, že konzumace čokolády zvýšila reakci imunitního systému na bakterie způsobující akné, což může pomoci vysvětlit tato zjištění. I když nedávný výzkum podporuje spojení mezi konzumací čokolády a akné, zůstává nejasné, zda čokoláda skutečně způsobuje akné. Opět je to o tom, že někdo s čokoládou problém má (ve smyslu tvorby akné), a někdo nikoliv.

6. Syrovátkový proteinový prášek

Syrovátková bílkovina je oblíbeným doplňkem stravy, třeba pro kulturisty, sportovce a tak. Je to bohatý zdroj aminokyselin leucin a glutamin. Tyto aminokyseliny způsobují rychlejší růst a dělení kožních buněk, což může přispívat k tvorbě akné (zdroj tvrzení zde).

Aminokyseliny v syrovátkové bílkovině mohou také stimulovat tělo k produkci vyšších hladin inzulínu, který byl spojen s vývojem akné. Několik případových studií uvádí souvislost mezi spotřebou syrovátkových bílkovin a akné u sportovců.

Další studie zjistila přímou korelaci mezi závažností akné a počtem dní, po které se konzumovaly syrovátkové proteinové doplňky.

Tyto studie podporují spojení mezi syrovátkovým proteinem a akné, ale je potřeba mnohem více výzkumu, aby se zjistilo, zda syrovátkový protein opravdu způsobuje akné.

p_O

 

7. A dále potraviny, na které jste citliví

Obecně se předpokládá, že akné jako takové je zánětlivé onemocnění. To je podporováno skutečností, že protizánětlivé léky, jako jsou kortikosteroidy, jsou účinnou léčbou těžkého akné, a že lidé s akné mají v krvi zvýšené hladiny zánětlivých molekul.

Jedním ze způsobů, jak může jídlo přispívat k zánětu, je citlivost na potraviny, také známá jako přecitlivělost na některé potraviny. K této citlivosti na jídlo dochází, když váš imunitní systém omylem identifikuje jídlo jako hrozbu a zahájí proti němu imunitní útok. To má pak za následek vysokou hladinu prozánětlivých molekul cirkulujících v těle, což může akné jednoduše zhoršit. 

Protože existuje bezpočet potravin, na které by váš imunitní systém mohl reagovat, nejlepší způsob, jak zjistit, jaké jsou vaše jedinečné spouštěče, je vylučovací těchto potravin z vašeho jídelníčku – ideálně pod dohledem registrovaného dietologa nebo specialisty na výživu.

Eliminační diety fungují na bázi dočasného omezení počtu a druhu určitých potravin ve vašem jídelníčku – tak se vlastně eliminují spouštěče a dosáhne se úlevy od příznaků. Poté se systematicky přidávají potraviny zpět a sledují se vaše příznaky a hledají se vzorce.

Testování citlivosti na potraviny může pomoci určit, které potraviny vedou k imunitnímu zánětu.

I když se zdá, že existuje souvislost mezi zánětem a akné, žádné studie přímo nezkoumaly specifickou roli citlivosti potravin na jeho vývoj. To zůstává slibnou oblastí pro výzkum, který pomůže lépe pochopit, jak jídlo, imunitní systém a zánět ovlivňují vývoj akné.

A co tedy jíst pro zlepšení akné?

Zatímco potraviny popsané výše mohou přispět k rozvoji akné, existují i ​​další potraviny a živiny, které mohou naopak pomoci udržet vaši pleť čistou a bez akné. Jsou to třeba tyto potraviny:

  • Omega-3 mastné kyseliny: Omega-3 jsou protizánětlivé a jejich pravidelná konzumace je spojena se sníženým rizikem vzniku akné.
  • Probiotika: Probiotika podporují zdravé střevo a vyvážený mikrobiom, což je spojeno se sníženým zánětem a nižším rizikem rozvoje akné.
  • Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje polyfenoly, které jsou spojeny se snížením zánětu a sníženou tvorbou mazu. Bylo zjištěno, že extrakty ze zeleného čaje snižují závažnost akné i při aplikaci na pokožku.
  • Kurkuma: Kurkuma obsahuje silný protizánětlivý polyfenol kurkumin, který může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, zlepšit citlivost na inzulín a inhibovat růst bakterií způsobujících akné.
  • Vitaminy A, D, E a zinek: Tyto živiny hrají klíčovou roli v zdraví kůže a imunitního systému a mohou pomoci předcházet akné.
  • Paleolitická strava: Paleo strava je bohatá na libové maso, ovoce, zeleninu a ořechy a má nízký obsah pečiva, mléka a luštěnin. Byla spojena s nižší hladinou krevního cukru a inzulínu.
  • Středomořská strava: Středomořská strava je bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a olivový olej a má nízký obsah mléčných a nasycených tuků. Byla také spojena se snížením závažnosti akné.

skin-care

Co jíst a nejíst, když bojujete s akné

Přestože výzkum spojil určité potraviny se zvýšeným rizikem vzniku akné, je důležité mít na paměti i další věci. Celkově je pravděpodobné, že celkové stravovací návyky budou mít větší vliv na zdraví pokožky, než to co jíte nebo nejíte, myslíme tím jedno konkrétní jídlo.

Pravděpodobně není nutné úplně se vyhýbat všem potravinám, které byly spojeny s akné, ale spíše je konzumovat v rovnováze s ostatními na živiny bohatými potravinami diskutovanými výše.

A pijte hodně čisté vody. Ta je na akné také super.

Autor: Tým rehabilitace.info