Co jíst na podzim?

Podzim je obdobím, kdy se v nás přirozeně probouzí sytící fáze a nabíráme sílu před příchodem zimy. Pokud však zvýšíme množství konzumovaných potravin, náš trávicí systém bude muset více pracovat. Tím se zvýší i naše tělesná teplota což s přicházejícím chladem není na škodu. Je však třeba sáhnout po potravinách, které nám onu sílu dodají, nezatíží naše trávení a nesníží imunitu. Na co se v jídelníčku zaměřit na podzim?

Probiotika

Pro podporu a správnou funkci trávicího systému zařaďte do jídelníčku fermentované potraviny. Patří mezi ně kysané mléčné výrobky, fermentovaná zelenina (kimchi), nakládané zelí nebo nápoj kombucha. Fermentovat můžeme i obiloviny. Stačí večer zalít například ovesné vločky vodou či mlékem a nechat v teple na kuchyňské lince do druhého dne. Vločky krásně změknou, uvolní živiny a budou lépe stravitelné. Pozitivní nálada rovná se spokojené trávení a tak pokud nestíháte domácí fermentaci, sáhněte po kvalitních produktech z obchodu nebo si v lékárně kupte probiotika v kapslích.

Omega 3

Na podporu imunity na podzim zařaďte do jídelníčku tuky s převahou omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 disponují prokazatelnými protizánětlivými účinky a proto snižují riziko napadení organismu virovými onemocněními. Zdrojem těchto super zdravých tuků jsou především lněná semínka, lněný olej (ten skladujte z důvodů rychlé oxidace vždy v lednici), konopný olej a mořské ryby. Zkuste tučnější mořskou rybku zařadit do svého jídelníčku alespoň 1-2x týdně.

Vitamín C

Vitamín C je na podzim stejně jaké omega 3 nezbytný pro udržení našeho zdraví. Najděte si zdroj, který vám sedí a nespoléhejte, že jeho dostatek načerpáte jen ze stravy. Za sebe můžu doporučit rakytníkový sirup, prášek ze sušených šípků nebo pravidelné pití šťávy z kysaného zelí. Pokud sáhnete po vitamínu C ve formě tablet nebo kapslí, vybírejte tzv. „lipozomální“ vitamín C, který má několikanásobně vyšší vstřebatelnost.

Co se týče stravy, zaměřte se na kysané zelí, brokolici, růžičkovou kapustu, papriku šípky nebo černý rybíz. Citrusy jako zdroj vitamínu C nejsou na podzim příliš vhodné a navíc zdaleka neobsahují tolik vitamínu C, jak se často domníváme.

Prohřejte se zevnitř

Na podzim by měla jídla hlavně „hřát“. Mohou být i těžší a mastnější. Ideální jsou polévky a zejména vývary, které tělu dodají spoustu vitamínů, minerálů a stopových prvků. Ať už zvolíte vývar zeleninový nebo masový, dbejte především na kvalitu ingrediencí. To, co dělá masový vývar vývarem, je především morek v kostech.

Sezónní zelenina

V každém ročním období se vyplatí dávat přednost sezónní zelenině. Nejenže prospějete tělu, ale také peněžence protože sezónní zelenina bývá nejlevnější. Sáhněte po dýních, mrkvi, zelí, kapustě, celeru, červené řepě a petrželu

Vitamín D

Vitamín D vám na podzim zlepší náladu. Jeho doplňování během podzimních a zimních měsíců je důležité také z důvodu nedostatku slunečního svitu. Normálně se totiž vitamín D tvoří v kůži působením slunečního záření. Z potravin, kterého ho obsahují jsou to opět mořské ryby a rybí tuk, vaječný žloutek, játra a také mléko.

Pro udržení stabilní hladiny po celou zimu stejně jako v případě vitamínu C však nespoléhejte pouze na jídlo. Dnešní potraviny ho bohužel obsahují minimum a tak nezbývá než jej doplnit i jinak. Kvalitní jídelníček tudíž podpořte vitamínovými doplňky. Nadbytek vitamínu D však škodí stejně jako jeho nedostatek, takže pozor. Narozdíl od „céčka“ jeho přebytek naše tělo není schopné vyloučit a proto se stává toxických, takže ho dávkujte opravdu podle návodu. Vybrat si můžete z doplňků obsahující vitamín D2 nebo D3. Ten první je totožný s tím, který přijímáme stravou, D3 zase s tím, který se tvoří v kůži skrze sluneční záření. Obě formy vitamínu dnes dokážeme vytvořit v laboratoři pomocí UV záření.

autor: velkykosik.cz