BIO kosmetika a její vliv

BIOkosmetika

Pro ty z vás,kteří používáte běžnou kosmetiku denně (např. deodoranty, pleťovou a tělovou kosmetiku, barviva na vlasy), bude pravděpodobně zajímavou informací, že kůže je vylučovací orgán, který působí jako obousměrná membrána. Tímto způsobem se do těla dostávají toxiny z klasické kosmetiky, přičemž až 80% případů rakoviny je způsobeno toxiny a karcinogeny ze syntetických a toxických chemikálií.

Biokosmetika je vhodná pro těhotné maminky, děti a osoby, které chtějí zvolit „přírodní alternativu“ k chemickým výrobkům. Tyto mnohdy obsahují více umělých „hluchých, či zlých“ složek, než těch co by opravdu pomáhaly. Biokosmetika je vhodná pro normální i citlivou pleť, ale také pro alergiky. Negativní je nákladnější výrobní proces a vyšší cena výrobku s tím související, protože nahrazení syntetických, konzervačních, emulgačních nebo aromatických přísad je časově náročné a nákladné.

Účinky biokosmetiky nemusí být po prvním použití viditelné, pleť se může dokonce dočasně i zhoršit. To je způsobeno vylučováním toxinů, které se nahromadily používáním produktů, které obsahovaly např. minerální olej (tj. ropu). Dlouhodobé používání kosmetiky s čistě přírodními látkami však přispěje ke kráse a čistotě pleti.

Bio versus běžná kosmetika

Trendem posledních let v péči o tělo a pokožku se stává přírodní kosmetika. Kdekoliv se podíváte, nacházíte přírodní ingredience, mýdla, krémy, gely šetrné k životnímu prostředí s označením „all natural“. Kosmetický svět upouští od bezduché chemie. Ale je kosmetika s označením „přírodní“ skutečně přírodní? Bio ingredience je přírodní složka. To ano. Ale přírodní složka nemusí být bio, pokud byla zpracována metodami, které nepatří mezi certifikované. Na rozdíl od certifikované přírodní kosmetiky, která musí být podrobena testování a certifikaci na základě daných kritérií, „přírodní“ kosmetika nepodléhá přísným předpisům. V mnoha zemích může být slovo „přírodní“ použito na jakýkoli výrobek, který obsahuje pouze 1% ingrediencí získaných z přírody! Česká legislativa pojmy bio a přírodní kosmetika bohužel také neupravuje.

Jak se v tom tedy vyznat? Sledujte symboly certifikace na obalech. Výrobci certifikované biokosmetiky jsou povinni prokazovat certifikačnímu orgánu, že použité suroviny jsou nejen přírodního charakteru, ale současně pocházejí z ekologického zemědělství a pro tento účel mají platná nezávislá osvědčení. Ze zdravotního hlediska je podstatné, že při pěstování rostlinných surovin určených pro biokosmetiku nesmějí být použity syntetická hnojiva ani syntetické přípravky proti škůdcům, jejichž nejznámější skupinou jsou pesticidy. Nenechte se pokoušet balením nebo vysokými cenami. A opačně, nejásejte v drogeriích, že za nizoučkou cenu máte přeci také „tu přírodní kosmetiku“. Hledejte „razítka“ certifikací, jinak sami sebe obelháváte, škodíte si a vyhazujete své peníze.

Jen certifikovaná přírodní kosmetika zaručuje zákazníkovi kvalitu a nabízí jistotu, že dostane produkt, který neobsahuje zbytečnou chemii. Certifikované produkty jsou označeny symbolem organizace, která produkt certifikovala.

O vysoké kvalitě BIO kosmetiky svědčí mimo jiné i certifikát Eco Control – značka kvality, čistoty a kompatibility.

Certifikát Eco Control splňuje ta nejpřísnější kritéria. Od jiných certifikátů se liší tím, že všechny produkty jsou testované nezávislými dermatologickými klinikami pro bezpečnost, účinnost a kompatibilitu s pokožkou. 

Eco Control Certifikát splňuje následující požadavky: 

  1. Odmítnutí biologicky neodbouratelných a kontroverzních látek – všechny produkty jsou 100% bez ethoxylovaných aditiv, jako je PEG, parafin, ropné deriváty, silikonové oleje, polycyklické sloučeniny atd.
  2. Ekologické přísady – rostlinné ingredience jsou co v co největší míře získávány z kontrolovaných biologických farem a certifikovaných zdrojů volně žijících rostlin.
  3. Průběžný výzkum nejúčinnějších surovin – vlastní tým vědců a etno-botaniků neustále hledá nové rostlinné ingredience po celém světě, aby zlepšil účinnost výrobků.
  4. Čistá přírodní voda – Produkty obsahují přírodní termální vodu z pramene, která se nachází v lázeňské oblasti Černého lesa. Voda se čistí procesem reverzní osmózy k odstranění bakterií a těžkých kovů a uchovává si cenné stopové prvky a minerály jako je draslík, hořčík, vápník, zinek
  5. Kosmetika není testována na zvířatech ani neobsahuje živočišné složky
  6. Konzervační látky z přírody (používající výhradně konzervační látky z přírody)
  7. Kompletní zveřejnění složek (lehce dohádatelné složení produktů)
  8. Zákaz radiace a genetického inženýrství – přísady, které byly ozařovány nebo geneticky modifikovány, nejsou povoleny
  9. Zákaz používání chemických UV filtrů
  10. Důraz na environmentální udržitelnost výroby a použitých obalových materiálů (recyklace)
  11. Sociální způsobilost výroby (využití surovin z projektů z rozvojových zemí, Fair Trade a další …

 

autor: salonteracare92